Forskningsprosjektet Resiliens i helsetjenesten (RiH) har som hovedmål å endre forståelse av kvalitet i helsetjenesten gjennom å etablere et nytt rammeverk for resiliens, og med dette endre fokuset i forskning på kvalitet i helsetjenesten.
2018 - 2024
Forskningsrådet – FRIPRO TOPPFORSK, UiS, NTNU Gjøvik, Stiftelsen Norsk Luftambulanse
66 millioner
Silotenkning i kvalitetsarbeid har ført til manglende resultater. Vi har behov for en ny tilnærming for å sikre kvalitet og sikkerhet i helsetjenestene.
Kvalitet i helsetjenesten er et høyt prioritert område på den globale agendaen. Kvalitet innebærer pasientsikkerhet, kontinuitet i helsetjenestene, pasientsentrerte tjenester og gode kliniske resultater. Prosjektet ønsker å endre forståelsen av kvalitet i helsetjenesten og den tilhørende forskningen.
Tradisjonelt har forskningen blitt gjennomført i "siloer" uten en tverrfaglig og helhetlig tilnærming. Dette har ført til manglende resultater hvor det fokuseres på enkeltstående tiltak og metoder som i mindre grad er tilstrekkelige for å forstå kvalitet i helsetjenesten fullt ut.
Rammeverk for helhetlig forståelse av kvalitet
Ved å bruke en samarbeidstilnærming som inkluderer pasienter, pårørende, klinikere og andre interessegrupper og helseaktører, ønsker prosjektet å bli en kunnskapsbase gjennom utviklingen av et rammeverk for resiliens i helsetjenesten. Resiliens er en innovativ tilnærming som synliggjør evnen organisasjoner og individer har til å forutse, kontrollere, reagere på, og lære av forstyrrelser og variasjon. Dette innebærer bruken av interne (f.eks forståelse, erfaring) og eksterne (f.eks kollegaer, nettverk, regulering) ressurser for å tilpasse seg endringer og utfordringer som oppstår i det daglige arbeidet og likevel oppnå høy kvalitet på helsetjenestene. I motsetning til tradisjonell kvalitetsforskning som ofte fokuserer på feil i tjenestene og hvordan disse skal løses er resilienstilnærmingen interessert i å studere det store antallet hendelser og prosesser som er suksessfulle. Disse er vesentlige for å forstå hvordan høy kvalitet skapes på tvers av tjenester, organisasjoner og i det daglige arbeidet.
RiH prosjektet har fem sammenkoblede aktiviteter: RiH teoretisk rammeverk (WP1), Involvering av pasienter og aktører (WP2), studier av resiliens i ulike norske helsesettinger (WP3), Internasjonale komparative resiliensstudier (WP4) og Rammeverk for samarbeidslæring (WP5).
Les mer om prosjektet og se publikasjoner i Forskningsrådets prosjektbank.
Forskere i prosjektet
Partnere
- Anne Vifladt, NTNU Gjøvik
- Eystein Grusd, NTNU Gjøvik
- Eystein Myhr, NTNU Gjøvik
- Elisabeth Jeppesen, SNLA
- Mathias Cuevas-Østrem, SNLA
- Mathilde Bourrier, University of Geneva, Sveits
- Stephen Billett, Griffith University, Australia
- Jeffrey Braithwaite, Macquire University, Australia
- Janet Anderson, City, University of London, Storbritannia
- Roland Bal, Erasmus University, Nederland
- Carl Macrae, Nottingham University, Storbritannia
- Mary Chambers, Kingston and St George’s University of London, Storbritannia
- Olav Røise, Oslo Universitetssykehus
Expert Advisory Board
- Jeffrey Braithwaite, Macquire University, Australia
- Minna Sivennoinen, University of Jyväskylä
- Jessica Mesman, Maastricht University
- Carolyn Canfield, The University of Brithish Columbia
Tilbake til SHARE