Guro og Anne hadde utveksling på Svalbard

Guro Skarstein og Anne Louise Gilling deler sine erfaringer fra sommeren de studerte ved UNIS på Svalbard.

Published Sist oppdatert

Guro Skarstein er PhD-student ved Institutt for energiressurser og Anne Louise Gilling er masterstudent i teknisk samfunnssikkerhet. Begge tok faget Arctic Petroleum: Challenges for Society, Technology, and Environment ved UNIS.

En jente ute på tur i arktisk landskap.
Guro på feltarbeid. Alle foto: Privat

Hva satte du mest pris på som utvekslingsstudent ved UNIS?
Noe av det vi satte mest pris på var det sosiale og bli kjent med mange nye mennesker (veldig kjekt etter en periode der de fleste av oss kanskje ikke har hatt kontakt med så mange). Det var også flere internasjonale studenter, så vi ble kjent med andre kulturer og fikk prøve nye matretter. Vi bodde på Sjøskrenten studentbolig like ved UNIS, her bodde det ca. 20 til 30 studenter i hver etasje som delte stue og kjøkken. Det var veldig sosialt og vi ble kjent med flere studenter utenfor klassen vår. Til tider var det også gode rydderutiner som gjorde at det ikke var et problem å være så mange som delte fellesarealene. Mens vi studerte på Svalbard, ble det bygd nye flotte og moderne studentboliger hvor færre deler kjøkken, som nå er blitt tatt i bruk. I vår klasse var vi relativt få, så vi ble godt kjent med alle. Da vi skulle på aktiviteter, var de fleste alltid med. Det var mye kjekt å finne på, og vi satte stor på pris på at UNIS arrangerte flere utflukter. Noe av det kjekkeste var overnatting på Isfjord radio, tur til Pyramiden, og så klart fjellturene rundt Longyearbyen som noen av foreleserne tok oss med på. At universitet arrangerte flere turer, gjorde at kostnadene var overkommelige, noe studenter alltid setter pris på.

Mange av oss var nok vant til en teoretisk hverdag, derfor var det godt med mye praktisk arbeid gjennom feltarbeid i Adventdalen og Barentsburg. Dette gjorde også at vi kom tettere på dyrelivet (selvfølgelig på trygg avstand), og det å se isbjørn er en opplevelse i seg selv. Fra Sjøskrenten så vi også fjellrev, svalbardrein og gjess nesten daglig fra stuevinduet.

Vi vil absolutt anbefale å ta et fag (eller flere) på UNIS. Flere i klassen hadde tatt flere fag på Svalbard, og mange av dem vi var i klasse med har søkt på nye kurs til neste år.

En kvinne smiler ute på tur i flotte omgivelser på Svalbard.
Anne Louise på vei til Pyramiden.

Hvilke muligheter ga semesteret ved UNIS?
Som nevnt var det mye praktisk arbeid som hjelper til med å forstå det teoretiske bedre. Undervisningen foregår på engelsk slik at det er mulig å forbedre språkkunnskapene om man ikke er stødig fra før. At man gjennom studieløpet har vært på utveksling, er bra for CV-en. Studietiden på UNIS ga oss inspirasjon til masteroppgaver. Det er faktisk mulig å skrive masteroppgaven ved UNIS, i tillegg til å være med på prosjekter med tilhørighet til Svalbard. Det skal også sies at Svalbard er et fantastisk sted for geologer og biologer, men for dem som ikke har en slik bakgrunn, var det også flere muligheter for å drive forskning innen eksempelvis sikkerhet og klima.

Hvilken del av utvekslingen vil du ha mest nytte av i arbeidslivet?
Noe det av det vi tror vi vil få mest nytte av i arbeidslivet etter utvekslingen er kommunikasjonsferdigheter og gruppeprosjektene som vi utførte. Nesten alle i klassen hadde forskjellig faglig bakgrunn. Vi hadde forskjellig utgangspunkt, kunnskap og måter vi ønsket å utføre prosjektene på. Her lærte vi mye av hverandre. Det å være med på prosjekter fra starten gjorde at vi fikk erfaring med planlegging, utførelse og rapportskriving. Å organisere og forberede til feltarbeid var en interessant erfaring, da vi blant annet måtte ta høyde for både raske værforandringer og dyreliv.

Hva er dine beste råd til andre som vurderer å ta et semester ved UNIS?

Studenter på båttur.
Klare for båttur.
  1. Just do it! Selv om det var noen perioder som var litt stress, er vi veldig fornøyd med oppholdet vårt. Vi angerer ikke på at vi brukte sommerferien vår på Svalbard. Oppholdet passer både for dem som er veldig glad i å gå tur, og for de som liker sosiale kvelder på bar. Badstue, bålsamlinger, filmkvelder og restaurantbesøk var minst like kjekke aktiviteter.
  2. Planlegg hvordan faget passer inn i studieforløpet. Fagene varer som regel fire til seks uker, og om en ikke planlegger å være der et helt semester, kan det være greit å snakke med studiekoordinator. Det er viktig å finne ut av hvordan et fag på UNIS passer inn studieplanen slik at det ikke går på bekostning av andre fag som går over et semester på UiS.
  3. Bachelor- og masteroppgaver. Det er en fin mulighet til å se om det er noen interessante oppgaver som kan tilknyttes Svalbard når man er der. Mange interessante og flinke forelesere fulgte oss opp under kurset, og var flinke til å belyse temaer til bachelor- og masteroppgaver.
  4. Økonomi. Mat er generelt dyrere enn på fastlandet, så det kan være greit å sette av litt ekstra penger til det. Selv om vi fikk studentpris på flere av turistaktivitetene, var det fortsatt ikke billig. Heldigvis var husleien overkommelig, og vi var fornøyde med at sportsklær og turutstyr kunne kjøpes med studentrabatt.
  5. Våpentillatelse. I Longyearbyen kan man ikke bevege seg utenfor en sikkerhetssone uten våpen. På utfluktene hadde vi derfor med oss rifler i tilfelle en isbjørn var i nærheten. For å kunne være ansvarlig for å bære våpen måtte vi ha politiattest som kan ta litt tid å få tak i. Det var også litt uoversiktlig å vite hvor og hvordan vi skulle søke etter våpentillatelse, muligens fordi det var en overgangsfase til nye regler da vi var der. Det kan derfor være lurt å finne ut hvilke regler som gjelder. For noen tok søknaden flere uker, noe som gjorde at de ikke rakk å få våpentillatelse under oppholdet. Det går fint an å ha et bra opphold uten, men det var flere muligheter når vi var flere som hadde våpentillatelse.

Alt i alt er vi veldig fornøyde, og anbefaler å dra. Vi sitter igjen med mange fine minner.