De fleste førsteklassinger bruker mest tid på å øve på bokstavene. Men i denne førsteklassen skriver elevene brev hjem flere ganger i uka. Å skrive meningsfulle tekster til ekte mottakere gir motivasjon og god læring, sier læreren, og hun får støtte fra forskere.
Det er første skoledag i desember, og klasse 1A ved Vaulen skole i Stavanger har hatt en travel morgen. De har tent det første adventslyset, trukket adventskalender med pepperkakehjerter og fått lest en julefortelling.
– Da har vi mye å skrive om i dag, sier lærer Stine Nygård, og deler ut skrivebøkene. Elevene tar blyantene fatt. Dette kan de nemlig. Flere ganger i uka skriver elevene i 1A brev til dem hjemme om noe de har opplevd på skolen, etter å først ha hatt en god samtale om hva de kan skrive om denne dagen.
«Hvordan skriver man P ?»
– Adventska-len-dar … mumler en elev
– Det skrives med e! Kalendeeer! kommer det fra sidemannen.
– Hvordan skriver man «P» igjen? spør en, før naboen viser henne p-en på arket med alfabetet som er teipet på pulten.
– Åh, ja.
Peperkakejerte står det snart i boka hennes.
Snart har de fleste elevene i 1A skrevet om den nye adventsrutinen i klasserommet til dem hjemme.
– Jeg er egentlig overrasket over hvor mye elevene skriver allerede, etter bare fire måneder på skolen. De skriver lengre ord og setninger enn vi hadde forventet. Jeg opplever også at de tar flere sjanser. De tør å hive seg uti det, og prøver seg frem, sier Nygård.
Skriver til ekte mottakere
Nygård mener det er viktig å la elevene skrive fra første dag i første klasse.
– Utdanningsforskere understreker at elevene må få bli en del av «den skriftspråklige klubben» fra skolestart. Å skrive brev og beskjeder til familien sin i løpet av skoledagen er noe som har gitt gode resultater i mange amerikanske klasserom, men som ikke er så vanlig i Norge, sier hun.
Foreldrene er oppfordret til å gi tilbakemelding på tekstene til elevene.
– Når elevene skriver om noe de har gjort eller opplevd til reelle mottakere, og når de får tilbakemeldinger på det de skriver, blir det både meningsfullt og motiverende for dem. Dette er også en fin måte å få fortalt om hva som har skjedd på skolen, og å utvide fortellingen hjemme, sier Nygård.
Tidsklemme i skolehverdagen?
En ny studie fra 300 norske førsteklasserom viser imidlertid at elevene i 1A ved Vaulen er blant fåtallet når de får skrive kommuniserende tekster flere ganger i uken. Hver femte førsteklasselærer rapporterer at de ikke setter av tid til elevenes egen skriving i det hele tatt det første halve året.
– I den første skriveopplæringen ser elevene ut til å bli posisjonert i to ulike skriveroller: Øveskrivere og reelle skrivere, sier førstelektor Toril Frafjord Hoem ved Lesesenteret. Hun er av forskerne som står bak studien, som er gjennomført i Two Teachers-prosjektet.
I de fleste norske førsteklasserom er det altså øveskrivingen som står i fokus den første tiden.
– Å være øveskriver handler om å trene på delferdigheter, som for eksempel å lære bokstavene, skrive ord med bokstavene de har lært eller å fylle inn ord som mangler i oppgaver. Reelle skrivere skriver for å kommunisere med noen om noe. Det kan være å skrive faktatekster om noe de har lært eller å skrive brev og beskjeder til noen hjemme, forklarer hun.
Knekker lesekoden gjennom å skrive
Undersøkelsen viser at de fleste lærere går først over til mer kommuniserende skriveoppgaver når elevene har lært alle bokstavene, enten etter jul eller etter påske. Hoem forstår at mange lærere er opptatt av å undervise i bokstavene, men viser til at det å la elevene skrive fra dag 1 har mange fordeler i den første lese- og skriveopplæringen, og at det å lære bokstaver og få lov til å skrive henger tett sammen.
– Skriving er motoren når elevene knekker lesekoden. Skriving bidrar til å gjøre elevene bevisste på at bokstavene representerer lyder. Når de får skrive, øver elevene både på bokstavkunnskap og ordgjenkjenning, sier hun.
Motiverende å kommunisere gjennom tekst
Også førsteamanuensis Anne Håland ved Lesesenteret oppfordrer lærere til å gi elevene større skriveoppgaver allerede fra skolestart. Hun minner om at de fleste elevene allerede kan mange bokstaver når de begynner på skolen.
– Å bare la elevene gjøre isolerte deløvinger skaper veldig trange skrivesituasjoner som vanskelig kan kalles tilpasset opplæring. De viktige delferdighetene knyttet til skriving, som å lære bokstavene og koble lyd og bokstav, skjer også gjennom kommunikativ skriving, sier hun.
Å gjøre elevene til deltakere i det skrivende fellesskapet skaper fine opplevelser for seksåringene, tror Håland.
– Siden det ikke ligger noen forventning i å tolke hva andre har skrevet, kan det også fremstå mindre skremmende å skrive enn å lese for mange elever. Ikke minst utvikler elevene selvfølelsen sin som skrivende mennesker. De oppdager kraften som ligger i det skrevne ord når de kommuniserer med andre gjennom tekst. Og barn i denne alderen setter pris på å skape noe konkret, som de kan vise frem og få respons på, sier hun.
Håland understreker at det er mange måter å la elevene skrive kommunikativt på, og at å skrive brev hjem, er ett av mange eksempler på kommuniserende tekster.
Fra mye støtte til mer selvstendige
Alle elevene i 1A skriver brev hjem den timen vi er der. De fleste skriver i vei uten mye hjelp, mens andre trenger litt ekstra støtte. De har tross alt bare gått på skolen i 70 dager, som det står på tavla. Da er det fornuftig å være to lærere i klasserommet. Nygård, som har ansvar for skriveopplæringa i klassen, og kontaktlærer Anita Fossmark er begge til stede i denne timen, noe de opplever som nyttig.
– I begynnelsen brukte vi mye tid på det tekniske rundt skrivingen. Da skrev vi brevet sammen på tavla først, og så skrev elevene av. Slik lærte de om mellomrom, om å skrive riktig vei og så videre. Vi prøvde oss også med tankekart en periode, men det førte til at elevene skrev av, litt mekanisk. Så det gikk vi bort fra. Etter høstferien har vi oppfordret dem til å skrive mer på egen hånd, uten at vi lyderer ordene sammen med dem. Vi legger mye vekt på samtalen om det vi skal skrive om den dagen før de går i gang. Dette har fungert veldig fint, sier Nygård.
Tilpasset opplæring
Nygård har lang erfaring som lærer, og forstår at det å skulle la elevene skrive meningsfulle tekster fra første skoledag kan virke litt overveldende på mange som har ansvar for en førsteklasse.
– Mange tenker kanskje at elevene er for små til å få disse oppgavene, men min erfaring er at de kommer raskt i gang. I vår klasse bruker de rundt tre timer i uka på dette, også i andre fag enn i norsk. Da er det tid igjen i uka til å jobbe med ferdighetene. Det er også god tilpasset opplæring, for elevene skriver på det ferdighetsnivået de er på. Vi vet hvem vi kan utfordre til å skrive lengre ord og setninger, og hvem som trenger ekstra hjelp og støtte. De fleste skriver langt nå til jul i første klasse. Så lenge elevene opplever mestring og man er med og støtter dem, er det egentlig ingen grunn til å la være å skrive, sier hun.
Tekst og foto: Elisabeth Rongved, kommunikasjonsrådgiver, Lesesenteret
Kilde: Anne Håland, Toril Frafjord Hoem & Erin McTigue: Writing in First Grade: The Quantity and Quality of Practices in Norwegian Classrooms, Early Childhood Education Journal (2018).
Vil du vite mer? Les gjerne:
Leah Durán: Revisiting Family Message Journals: Audience and Biliteracy Development in a First-Grade ESL Classroom (Language Arts, Volume 93 Issue 5)
Read Write Think: Lesson Plan: Launching Family Message Journals (amerikansk ressursside for lærere)
Les flere saker fra Lesesenteret:
Vil gi barn god undervisning i skapende skriving
Norsklærere i barneskolen skal undervise barn i skapende og kreativ skriving, men mange savner kunnskap om hvordan. I ...
Førsteklassinge kan reflektere og skrive
I denne praksisfortellingen kan du lese hvordan du kan invitere til undring og refleksjon hos de yngste skoleelevene.
Korleis utvikle den faglege skrivinga til elevane?
Lesing og skriving av sakprega tekstar har med den nye læreplanen fått større fokus i skulen. Korleis kan undervisninga ...
Undervisningsopplegg: Å lese en novelle, og å skrive med respons
Dette undervisningsopplegget tar utgangspunkt i at elevene leser novella "Å drepe et barn" av Stig Dagerman (ikke vedlag...
Skriving i fagene er knyttet til fagets tenke- og væremåte
Elever på 5. trinn brukte modelltekster da de skulle skrive fagtekster. Les hvordan de posisjonerer seg som fagtekstskri...
Elever må undervises i de ulike fagenes språk og tekstkulturer
Hva er forskjellen på en fysikkrapport og et essay? Elevene er avhengige av å forstå fagenes ulike tekstkulturer for å k...
Bok i bruk: Hvordan lese effektivt? (Det onde)
Lektor Kristine Skjæveland tar i dette undervisningsopplegget utgangspunkt i boken Det onde av Arne Berggren for å se næ...
Bok i bruk: Den farlege reisa av Erna Osland
En praksisfortelling om hvordan boka er brukt på 6. trinn.
Bok i bruk: Garmanns gate av Stian Hole
Dette er den andre bildeboken om Garmann, skrevet av Stian Hole.
Å arbeide med noveller: Lese, analysere og skrive leserbrev
Dette undervisningsopplegget tar utgangspunkt i novella "Å drepe et barn" av Stig Dagerman. Det setter fokus på bruk av ...
Bok i bruk: Jungelgutta forteller – fra gris til krokodillefis
Jungelgutta forteller – fra gris til krokodillefis av Sondre Bjørgum og Asbjørn Kessel Brandsnes er en ”rap-bildebok”, o...
Modelltekstar som inspirasjon til skriving av sakprega tekstar
Modelltekstar kan være inspirasjon for elevane ved skriving av eigne sakprega tekster.
Å arbeide med argumentasjon
Nynorsksenteret har laga undervisningsopplegget "Ord som finst, men ikkje i ordboka" på vevstaden Typisk nynorsk. Underv...
Nynorsk barnelitteratur som utgangspunkt for lese- og skriveopplæring
Dette undervisingsopplegget tek utgangspunkt i to barnebøker av Maria Parr: Vaffelhjarte. Lena og eg i Knert-Mathilde og...
Undervisningsoplegg: Tenkeskriving om favorittsjokoladen
Et undervisningsopplegg der elevene får praktisk øvelse i og kunnskap om å skrive for å lære.
Slik kan elevene øve på skildringer
Poenget med denne oppgaven er at elevene skal bli bevisste på å skildre med et variert språk og at de skal se hvor ulike...
To undervisningstips med sakprosatekstar
Revolvarintervju og reklame – korleis kan du bruke det i undervisinga di? I denne artikkelen finn du to undervisingsoppl...
Å skrive i norsk og i yrkesfag
Skriving er ein grunnleggjande ferdigheit også i yrkesfaglege programfag på vidaregåande skule.
Hefte: Skrivetrappa
Eit elevhefte som lærar og elev bruker saman ved undervegsvurdering av skriving.