Les om Lånekassen, legat og stipend, studentrabatter, samt tips til hvordan du kan få en bedre studentøkonomi.
Studentrabatter
Få full oversikt over hvilke rabatter du får som student.
Oppdatert mars 2023.
Sport og aktivitet
- Rush trampolinepark: Mandag-fredag får studenter 1 time hopping for 115kr/person ved framvisning av gyldig studentbevis fra høyere utdanning.
- Sats: Som student får du 20 prosent rabatt på alle medlemskap.
- SiS Sportssenter: Student 12 måneders binding, avtalegiro kr 269 per måned.
- Stavanger Turistforening: Ungdomsmedlemskap (13-25 år) til 335,- som gir medlemsfordeler.
- Svømmeanlegg i Stavanger kommune: Enkeltbillett kr 50, klippekort kr 400, halvårskort kr 860.
- Gamlingen: Enkeltbillett kr 50, klippekort kr 400, halvårskort kr 860.
- RogalandAktiv: 20 % avslag på kurs og turer med sykkel, rulleski, kite og mesternes mester.
Transport
- Kolumbus: Studentrabatten gis til studenter fra fylte 23 til og med 31 år. For elever under 23 år anbefales Ungdomsbillett (kr 299).
- Vy: 10-25 prosent rabatt for studenter på utvalgte billettyper. Legitimasjon og bekreftelse for betalt semesteravgift må fremvises.
- Flybussen: Studenter under 31 år som studerer på heltid. 25% rabatt, 120kr per billett. Gyldig bevis må fremvises til sjåfør ved påstigning.
Helse
- Tannlegene i St.Olav: Undersøkelse med to røntgenbilder og tannrens til 750 kr. Det gis 15% på videre behandling. Forutsetter gyldig studentbevis.
- Oris Dental: Tannundersøkelse til kr 450 med 2 røntgenbilder og enkel rens. 10 % rabatt på øvrig behandling.
- Centrum vaksiner: 100 kr avslag. 300kr for konsultasjon (ordinærpris 400kr).
Kultur
- Folken: Studentrabatt på alle varer.
- Arkeologisk museum: Gratis for studenter.
- Cementen/Checkpoint/Martinique: Studentpris på utvalgte konserter.
- Stavanger symfoniorkester: Rabatt på konsertabonnement.
- Stavanger og Sandnes kino: Studentpris 95 kr mandag til torsdag.
- MUST (Museum Stavanger): Gratis inngang for studenter på sine museer
- Tou Scene: -10% på stort sett alle konserter og scenekunst.
- Norsk oljemuseum: -50% studentrabatt.
- Rogaland Teater: Studentpris 150 kr (ordinærpris kr 370 kr).
- Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus: Studentpris på utvalgte konserter.
- KÅKÅ kverulantkatedralen: alle arrangementer tilbyr studentrabatt.
Mat og drikke
- Inside: Studentvennlige priser på drikke. 20% rabatt på mat og studenttilbud på spill før kl.18.
- Gossip bar: Studentvennlige priser hver onsdag, fredag og lørdag.
- Martinique bar: Studentvennlige priser på drikke og enkelte konserter.
- Bacchus cafe: Studentvennlige priser på mat og drikke.
- Alf & Werner: Gratis inngang og studentvennlig priser på drikke torsdager, og gratis inngang før klokken 23.00 fredag og lørdag.
- Cementen: Studentvennlige priser på drikke.
- Egon Stavanger: Studentrabatt fra egen studentmeny.
- Pizzabakeren: Stor pizza til kr 175. Rabatten gjelder kun ved bestilling på nett/app - bruk rabattkode studentrabatt ved bestilling (ved henting/levering må en fremvise gyldig studentbevis/ russebevis/ blått FD-ID kort og legitimasjon).
- Dominos: gir studenter 20% rabatt på medium pizza - hver dag, hele året.
- Jordbærpikene: gir 15% rabatt på mat og drikke.
Shopping
- Change Lingerie: Studenter får 20 % i alle butikker og på nett.
- Helly Hansen: 10 % studentrabatt på nettbutikken.
- Intersport Amfi Madla: –15% på ordinære varer. Gjelder ikke elektronikk og allerede nedsatte varer/pakker.
Fellesskap:
- Creator Makerspace: har subsidierte medlemskap til 300,- for studenter.
Andre tips
- Studentkortet.no gir en god oversikt over restauranter og hoteller i Stavanger som tilbyr studentrabatt.
- Saleduck og Cuponation gir studenter en oversikt over tilbud og rabattkuponger på ulike nettsteder.
10 tips for bedre studentøkonomi
Studenttilværelsen byr på mange gode opplevelser. Men studietiden preges også periodevis av trange budsjetter. Med litt planlegging kan du trygge økonomien, og vi har samlet 10 gode tips som kan bedre studentøkonomien din.
1. Finn riktig sted å bo
Husleie er den største utgiftsposten til en student. Det er penger å spare om du velger å dele leilighet med andre, eller er villig til å bo ikke fullt så sentralt. Et godt tips kan være å sjekke nattbussrutene før man bestemmer seg for bosted. Studentskipnaden i Stavanger (SiS) har mange boliger til en rimelig penge rundt om i regionen, som er for studenter. Sjekk ut SiS-boligene.
2. Lag et budsjett
De fleste bankene tilbyr et budsjettoppsett via nettbank. Du finner også mange råd på internett og apper som tilbyr budsjettoppsett. I stedet for kun å ha brukerkonto, sparekonto og BSU, kan du opprette kontoer som du dedikerer til spesifikt bruk. Noen eksempeler på slike kontoer kan være en inntektskonto, matkonto og reisekonto.
3. Søk på stipend og legat
I tillegg til lån og stipend fra Lånekassen, har du som student også mulighet til å søke om støtte fra andre nasjonale stipend- og legatordninger.
4. Pensum
Lån pensumbøker på universitetsbiblioteket eller kjøp dem brukt til halve prisen. Mange studenter bruker denne facebooksiden til å selge bøkene sine.
5. Ikke bruk bil
Reis kollektivt eller bruk sykkel. Med buss og bysykkel kommer du deg dit du trenger. Prisen for månedskort er en brøkdel av det det koster å ha bil. Med sykkel holder du deg dessuten i form.
6. Har dere studentrabatt?
Bruk studentbeviset så mye du kan. Med studentbeviset har du mange fordeler rundt om i regionen. Du kan få billigere drikkevarer i sentrum, rabatt når du reiser kollektivt og billigere billetter til arrangementer – det lønner seg å spørre om studentrabatt!
7. Dropp unødvendige vaner
Hvis du ennå ikke har funnet noen god grunn til å slutte å snuse, røyke, trappe ned på alkohol- og godteriinntaket, kan de potensielle pengene du sparer være en motivasjon. Dette er dyre og usunne greier, og en nedtrapping av forbruket gir både en bedre økonomi og helse.
8. Handle smart
Færre og større handleturer, gjerne bare én gang i uken, er en fordel. Planlegg måltider for hver dag, og lag en liste med det du trenger. Ikke vær sulten når du handler; da kjøper du mye mer mat enn opprinnelig planlagt!
9. Jobb ved siden av studiene
Uansett om jobben er relevant for planene dine etter studiene eller ei, får du verdifull arbeidserfaring. Studenter kan tjene inntil 195 295 kroner i året og likevel ha fullt stipend fra Lånekassen. Ved UiS kan du blant annet søke jobb som studentassistent.
10. Matpakke og termos
Du sparer mye penger på medbrakt mat og drikke.
Lånekassen
Studenter som går på studier tilsvarende 50 % av en heltidsutdanning eller mer kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Her finner du nyttig informasjon om hvordan du søker.
Fristen for å søke lån og stipend for høstsemesteret er 15. november, og 15. mars for vårsemesteret. Du får ikke utbetalt lånet før du har semesterregistrert deg, godkjent utdanningsplanen og innfridd studentbetalingen.
Hvordan søker jeg?
Du må søke elektronisk, via Lånekassen sine nettsider. Merk at studenter som tar norsk språk og kultur for internasjonale studenter ikke får lån og stipend hvis studiet blir tatt for å kvalifisere til videre studier i Norge.
Hvordan finner jeg utdanningen min i søknadsskjemaet?
Når du i søknadsskjema angir hvilken utdanning du skal ta, er det greit å være oppmerksom på at du ikke får opp en komplett liste med alle studieprogram ved UiS.
Lånekassen har valgt å gruppere utdanninger i kategorier, for å redusere antall valg i nedtrekksmenyene. Du må derfor finne den kategorien som passer best til det studieprogrammet du har fått opptak til. Tilsvarende kategorier finner du også for masterprogrammene og årsstudier.
Hva må jeg gjøre for at jeg skal få lånet mitt?
Du må søke lån og stipend innen gjeldende frister og signere gjeldsbrevet. I tillegg må du semesterregistrere deg innen den 1. september, og innfri studentbetalingen. Jo raskere du får ordnet disse tingene, jo raskere får du lånet inn på konto. Du må i tillegg har et gyldig norsk fødselsnummer for at vi skal kunne utveksle informasjon med Lånekassen.
Hva må UiS gjøre for at jeg skal få lånet mitt?
Når du har semesterregistrert deg og innfridd studentbetalingen, sender UiS en elektronisk bekreftelse til Lånekassen. Det tar maksimalt 24 timer fra betaling/registrering er registrert hos oss, til Lånekassen har fått beskjed.
Du kan følge med på hva som er rapportert til Lånekassen fra lærestedet via Studentweb, via siden Resultater. Skroll ned på siden til du finner en lenke som heter Opplysninger til Lånekassen. Vi bekrefter kun at du er student hos oss, alle andre opplysninger er det du selv som gir til Lånekassen via søknaden.
Det kan ta 2-3 dager fra du har betalt til betalingen er registrert i studentbasen. Betalingen din må være på konto hos UiS før den kan bli registrert. Har du betalt via nettbank med melding i stedet for kid kan det ta noen dager ekstra før betalingen er registrert. Det samme gjelder hvis du betaler via utenlandsk bank.
Merk at hvis du er student på Forkurs for ingeniørutdanning (LINK TIL ARTIKKEL OM FORKURS), kan universitetet bli bedt om å gi tilleggsopplysninger om studieopplegg. Det gjelder særlig for studenter som søker støtte til deltidsutdanning. Forkursstudenter kan derfor oppleve at det tar noen dager ekstra før alle bekreftelser er på plass akkurat rundt semesterstart.
Omgjøring av lån til stipend
Universitetet sender vurderingsresultater til Lånekassen hver dag, året rundt. Dette brukes som grunnlag for å beregne omgjøring fra lån til stipend.
For studenter som får støtte etter tredje del i forskriften om utdanningsstøtte, blir støtten fra Lånekassen gitt som lån i første omgang. Den delen av lånet som kan bli gjort om til stipend, heter omgjøringslån.
Deler av omgjrøingen er knyttet til at du fullfører en grad. Opplysninger om oppnådd grad rapporteres to ganger i året (oktober og februar).
For å få full omgjøring må du:
- Bestå utdanningen og få vitnemål for fullført grad.
- Ha inntekt og formue (og formuen til en eventuell ektefelle, eller samboer som du har felles barn med) som er lavere enn grensene i forskriften. Les mer om inntekt og formue.
OBS: Du ikke kan få omgjøring for perioder du har bodd hjemme hos foreldrene dine.
Tidspunkt for omgjøring av lån til stipend
Omgjøringslån blir gjort om til stipend én gang i året, etter at Lånekassen har fått likningstallene for det året studenten fikk støtte. Studentene får et brev når omgjøringen er gjort.
Les mer om omgjøring av lån til stipend på Lånekassens nettside.
Jeg har lest alt ovenfor, men har fortsatt spørsmål om lån og stipend
Alle spørsmål om lån og stipend skal rettes til Lånekassen. Unntaket er hvis du mener UiS har rapportert feil opplysninger, eller ikke sendt bekreftelse på at du er student. Sjekk i så fall først på Studentweb hva som er rapportert, og sjekk på forsiden at du både er semesterregistrert og at betalingen din er registrert hos oss. Ta deretter kontakt via e-post på studentweb-hjelp@uis.no, og fortell oss hva som er feil eller ikke rapportert.
Merk at vi ikke sender bekreftelse til Lånekassen for studenter som er i permisjon.
Stipend og legater
Lånekassen er ikke den eneste veien å gå for å få finansiert studier i Norge eller i utlandet. En potensiell inntektskilde kan være forskjellige typer stipend og legater. Her får du en oversikt over noen av dem:
- Eurodesk: Nettsted som svarer på spørsmål rundt internasjonale muligheter for unge. Både om stipend og støtteordninger, og om studier og jobb i utland.
- Forskningsrådet: Norges forskningsråd. Her kan du søke om midler, i hovedsak til forskning.
- Frifond: Statlig støtte til aktiviteter for barn og unge opptil 26 år.
- IEFA: Søk i internasjonale stipender.
- Legathåndboken: Søk i 2000 legater i Norge og i utlandet.
- Legatsiden: Oversikt over ulike legater og stipendordninger.
- L. Meltzer høyskoleforbund: Meltzerforbundet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter, generelle formål og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter.
- NORAM (Norge-Amerika foreningen): Stipend til studier og forskning i USA.
- Nansenfondet: Vitenskapelig fond opprettet i 1896, har som formål å tjene vitenskapen på de beste mulige måter.
- Språkrådet: Det norske Språkrådet deler hvert år ut stipend på kr. 25 000 til mastergradsstudenter som skriver oppgave om emner Språkrådet er interessert i.
Kilde: Ta Utdanning
Du er kanskje også interessert i
Industriell teknologi og driftsleiing på topp hos UiS-studentane
Av alle studieprogram ved Universitetet i Stavanger (UiS), er det masterprogrammet i industriell teknologi og driftsleii...
Philip oppdaga batteri- og energiteknologi då han leita etter eit maskinstudium
Philip Halfdan Prøsch (25) sitt studieval var litt spontant. No har han jobb på ein batteribyttestasjon ved sidan av stu...
Studentorganisasjonen UiS Subsea designer og produserer undervannsteknologi
– UiS Subsea er et slags springbrett til arbeidslivet.
Som byggingeniør kan du sette ditt preg på samfunnet
Vaishanth Thevapalan, Jathoosan Sivajohan og Ravn Engamo studerer byggingeniør, men har valgt å spesialisere seg innenfo...
Stian studerer datateknologi, og har allerede sikret seg en fast jobb etter studiene
Velger du datateknologi får du en utdannelse som gir deg mange muligheter i arbeidslivet. Stian er ikke ferdig med maste...
Jone studerer industriell økonomi, og har sikra seg fast jobb etter studiet
UiS-student Jone Heramb Damås (25) og dei fleste andre medstudentane kan gå rett ut i jobb etter fullført mastergrad.
Genette studerer industriell økonomi: – Strategi og prosjektleiing fascinerer meg mest
UiS-student Genette Våge (26) vil ha ein jobb der ho kan kombinere kunnskapen ho har fått i teknologi og økonomi.
Justina studerer musikkproduksjon og opptaksteknikk
- Jeg håper virkelig at jeg kommer til å tilbringe mye tid i musikkstudio, jobbe med forskjellige artister og ta deres i...
Otto tar en master i robotteknologi og signalbehandling
I løpet av studietiden har Otto engasjert seg i både faglige og sosiale tilbud. Dette har ført til tett kontakt med næri...
Hedda fortsetter utdanningen sin på Fakultetet for utøvende kunstfag
- Ikke vær redd for å utfordre og utforske musikken på ulike måter. Det er tross alt nå du har sjansen!
Andreas har bachelor fra Sverige og valgte å studere master i Stavanger
- På fakultetet for utøvende kunstfag ved UiS ble jeg raskt kjent med superflotte medstudenter både i celloklassen, og i...
Katrine studerer biologisk kjemi og er leder for linjeforeningen Kjemi i Stavanger
– Linjeforeningen var så viktig for meg da jeg flyttet til Stavanger at jeg ville være med og bidra selv.
UiS Brettspill
UiS Brettspill er en organisasjon for studenter med en felles interresse for brettspill.
MastRett
MastRett er linjeforeningen for masterstudenter i rettsvitenskap, samt studentene som fullfører master i forretningsjus ...
SheTech
Studentorganisasjonen SheTech ønsker å styrke det kvinnelige miljøet ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.
Linjeforeninger og studentorganisasjoner ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Her finner du en oversikt over linjeforeninger og studentorganisasjoner som du kan bli en del av!