– Ved å øke kunnskapen og forståelsen vår for universet, kan vi finne løsninger på teknologiske utfordringer vi har her nede på jorden. Derfor er romfart enormt viktig for fremtiden.
Daniel Varming (25) kommer fra Tasta i Stavanger, og tar en bachelor i datateknologi ved UiS. Etter endt utdannelse får han tittelen dataingeniør, og drømmen er å bruke kompetansen til å jobbe med romfart.
– Jeg vil jobbe med noe jeg synes er meningsfylt, og med de store mulighetene teknologi gir oss, synes jeg en jobb innen dette fagfeltet er nettopp dét.
Et hav av muligheter
I dag møter vi digital teknologi overalt, og dataingeniører er derfor etterspurt i nesten alle bransjer. Med en utdanning innen datateknologi har du med andre ord både etterspurt kompetanse og et hav av yrkesmuligheter. I en verden hvor teknologi stadig blir både viktigere og mer omfattende, er det heller ingenting som tilsier at dette vil snu.
Les mer om dine jobbmuligheter som dataingeniør på emnesiden for bachelor i datateknologi.
Fra robotprogrammering til programutvikling
Som datateknologistudent vil du blant annet tilegne deg de ferdighetene en programvareutvikler trenger for å kunne utvikle nye, framtidsrettede programmer. Her er programmering en sentral ferdighet.
– Det gøyeste faget jeg har hatt på studiet heter Anvendt matematikk og fysikk i robotprogrammering (ELE130), og er enkelt sagt et fag hvor man får programmere roboter. Dette var mitt aller første møte med programmering.
– Jeg synes faget var veldig givende, blant annet fordi du får umiddelbart se resultatet av det du programmerer, ved hjelp av denne roboten. Slik var det også enkelt å se hva som fungerte i praksis, og hva som ikke gjorde det.
Daniel trekker også frem faget Webprogrammering (DAT310) som et av hans favoritter. I kombinasjon med fagene Databaser og Kommunikasjonsteknologi, har dette gitt han all kunnskapen han trenger for å sette opp en webapplikasjon fra bunn.
– Når man først har kunnskapen som trengs for å sette opp et helt system, trenger man bare én god idé før man kan starte et firma eller utvikle en programvare helt selv. Dette faget har derfor vært ekstra interessant for meg som alltid har vært opptatt av entreprenørskap.
Under «Studieplan og emner» kan du lese mer om de ulike emnene som inngår i bachelorgraden.
Designer, bygger og skyter opp studentraketter
Daniel har fått nytte av interessen for både entreprenørskap og romfart i studentlivet ved Universitetet i Stavanger. I 2021 var han med på å starte studentorganisasjonen UiS Aerospace, hvor han i dag er prosjektleder.
– Foreningen skal være et samlepunkt for studenter som ønsker erfaring og økt kompetanse innen luft- og romfart. Dette fantes ikke på Universitetet i Stavanger fra før, så da tok jeg og fire medstudenter saken i egne hender.
– I UiS Aerospace møtes vi for å designe, bygge og skyte opp studentraketter. Hele vårsemester jobbet vi sammen om å utvikle en to meter lang rakett ved navn Tyr, som vi hadde utskytning av i slutten av august. Formålet var å få teste ut om fallskjermmekanismen, høydemåleren og akselerometeret vi har utviklet faktisk fungerer, før vi går videre på enda større raketter.
Organisasjonen består hovedsakelig av ingeniørstudenter med ulike fordypninger, men nå utvider de og tar også inn studenter fra andre studieretninger.
– Vi ønsker at de som blir med i UiS Aerospace får erfaring innen det de ønsker å jobbe med. Er du glad i programmering skal du kunne få bidra til denne delen av rakettutviklingen, og driver du med kunst og grafisk design kan du være med på å lage logo og design.
Besøk nettsiden til UiS Aerospace for å lese mer.
Arbeidsro, samhold og vafler
Studentorganisasjoner er ikke bare ypperlige for å skaffe seg relevant erfaring og kompetanse, men også for å bli kjent med medstudenter. For Daniel har Linjeforeningen for elektro og data (LED) blitt særlig viktig for hans studenttilværelse, og det er ikke bare fordi det serveres vafler hver tirsdag klokka 12 der inne.
– LED har et eget rom i fjerde etasje i Kjølv Egelands hus, der vi elektro- og dataingeniørstudenter kan sitte og jobbe, eller bare være sosiale. LED-rommet er et fint møtepunkt, og et bra sted for å bli kjent med nye mennesker som deler dine interesser. Det var for eksempel der jeg traff og ble kjent med nestlederen i UiS Aerospace.
Foruten å bli kjent med dine medstudenter har Daniel ett studietips til deg som skal bli dataingeniør.
– Løs oppgavene du får utdelt! Det er virkelig det aller lureste du gjør. I mitt første semester brukte jeg mye tid på planlegging – noe som også kan være viktig – men det avgjørende er ikke hvor og hvordan du skal gjøre ting, men at du faktisk gjør det.
Endring skjer ikke av seg selv. Bli ingeniør ved UiS! Se alle ingeniørstudiene du kan velge mellom.