Førstelektor Espen Mathiesen trives aller best med vind i seilene på sjøen og når han får mekke på seilbåten sin i båthavnen i Breivik.
- Navn og stilling: Espen Mathiesen, førstelektor i journalistikk
- Favorittsted i Stavangerregionen: Seilforeningen 1928 og sjøen
Hei Espen, hva er ditt favorittsted i Stavanger-regionen?
Favorittstedet mitt er Seilforeningen 1928, som holder til i båthavna i Brevik i Østre bydel. Et annet favorittsted er på sjøen i seilbåten min.
Hvorfor er dette favorittstedet ditt?
Seilforeningen 1928 er et favorittsted å være fordi det er et fristed. Når andre kanskje går i garasjen, går jeg i havna, jeg tror ikke forskjellen er så stor.
Det er selvfølgelig også et veldig sosialt sted å være. Jeg er så heldig å ha båten helt inntil brygga, og det betyr at alle som går på tur i området og svinger ned langs kaien, kommer forbi meg. Noe som også gjør det veldig sosialt, er at det bare er seilbåter i havna, som betyr at jeg deler interessen for seiling med de rundt meg der. I havna treffer jeg folk som har mer erfaring enn meg og som gjerne har svar på andre praktiske problemer enn det jeg har. Det er et godt sted å være.
Havna ligger også rett ved Godalen badeplass, og det er mange som driver med fridykking og kajakk der. Så det foregår mange aktiviteter der.
Skjærgården her er en favoritt fordi den er både vill og beskyttet på en og samme tid. Det er veldig spesielt i verdenssammenheng, det er veldig få steder i verden som har en sånn skjærgård. Det er enkelt å seile her, fordi du trenger ikke tenke noe særlig på dybder og de fleste skjær er godt varslet, så du kan seile stort sett hvor du vil. I tillegg kan du alltid finne et beskyttet sted og ankre opp hvis du trenger det, og det finnes alltid en fjelltur du også kan kombinere seilturen med hvis du sjekker ut.no. Det er en super kombinasjon, som jeg tror er helt unik.
Jeg har seilt på ganske mange hav, blant annet fra Florida, Bahamas og til Cuba-området, og jeg kan med hånden på hjertet si at seilingen i Ryfylke overgår andre plasser på jorden. Her skal du bare rett ut av havna før du er på en helt annen planet og helt annet sted.
Hvor ofte er du her og hva finner du på i havna og på sjøen?
I seilesesongen, som begynner rett etter påske og varer ut september, er jeg der minst to ganger i uka – en dag for å seile, en dag for å jobbe, reparere og drive fartsfremmende tiltak på seilbåten min.
Hvis jeg hadde analysert hva jeg bruker tiden på, måtte jeg nok sagt at hobbyen er å pusse opp en gammel seilbåt, men at målet er å dra ut og seile. Det går mye mer tid i havna enn på havet.
Hver onsdag er det fast onsdagsregatta, som jeg har vært med på i 30 år. Det er en treningsregatta, men det er like blodig alvor som alle andre regattaer. Det er plass til alle som ønsker å ta del i sporten, og det er en enkel sak å bli mannskap hvis noen ønsker det – vi står med åpne armer.
Ellers driver jeg mye med fridykking, her i området er det både kamskjell, østers og fisk. Folk er ofte ikke klare over at det fortsatt er fisk i sjøen her, men her kan du faktisk ta jolla ut på fisketur og anta at du får noe.
Hvordan kommer du deg hit? Drar du hit alene eller med venner?
Når jeg ikke må frakte verktøy eller andre ting, sykler jeg. Fra Våland til Breivik tar det åtte-ni minutter å sykle. Jeg kan sykle hjemmefra kvart på fire, være i båten fire og på vei ut av havna ti over fire.
Havna ligger i Østre bydel, så man kan også komme seg dit med bil, buss eller ved å spasere. Det er kort vei å gå fra busstoppet og ned i havna.
Som regel drar jeg dit mye alene eller med familie, men jeg treffer også folk der.