Nullutslipp og turisme i Geirangerfjorden

Min sommerjobb: Økonomistudent Maria Herje jobber i sommer i Grønn kai-prosjektet, som skal finne grønne løsninger for turisme i Geirangerfjorden.

Published Endret
Min sommerjobb
Økonomistudent Maria Herje på skip i Geirangerfjorden
På befaring i Geirangerfjorden: Økonomistudent Maria Herje jobber i sommer i Grønn Kai-prosjektet. Foto: NTNU

Hei Maria, hva gjør du i sommer?

I sommer har jeg summer internship for Teft-lab NTNU i Ålesund. Her arbeider jeg på et prosjekt som heter Grønn Kai sammen med én økonomistudent og seks ingeniørstudenter fra NTNU Ålesund.

Forskningsprosjektet Grønn kai ser på mulighetsrommet i Geirangerfjorden etter at regjeringen har vedtatt krav om nullutslipp for å ta vare på natur og miljø i verdensarvfjordene. Fra 2026 kan ikke lenger cruiseskip seile inn til Geiranger på samme måte som i dag.

Vi undersøker hvordan man kan opprettholde antall besøkende i og rundt Geiranger, der inntekt fra turisme er livsgrunnlaget til mange, hvor vi da og skal ta hensyn til miljøet.

Hvordan fikk du denne jobben?

Jeg kjente til studenter som hadde dette summer internshipet i fjor, og har fulgt med på når søknader og informasjon ble lagt ut. Jeg sendte inn søknad til flere av de utlyste prosjektene, involvert bedrifter her er blant annet Tafjord, Solwr, Sparebanken Møre, NTNU, Wattn og Kongsberg. Det resulterte i at jeg fikk tilbud om å jobbe på prosjektet Grønn Kai for NTNU.

Hvordan er arbeidsdagen din?

Arbeidsdagen min er litt fleksibel, men vi begynner stort sett klokken 08 og arbeider til 16. Vi har ukentlige møter med veileder og oppdragsgiver. Siden vi to som er økonomistudenter på prosjektet er en del av Teft internship, sitter vi en del med de andre inturnsene på Teft-labben, men vi arbeider også med ingeniørstudentene som er på Grønn Kai-prosjektet.

Jeg jobber en del med research og forskning for å finne gode og kreative løsninger på vår del av prosjektet.

Hva liker du best med sommerjobben din?

At sommerjobben er veldig relevant i forhold til masterstudiet i økonomi. Jeg kan tenke meg å jobbe videre med denne tematikken etter studiet. Vi ser mye på bærekraft og grønne løsninger innenfor turisme. Jeg får god innsikt i hvordan det er å jobbe med et tverrfaglig og omfattende prosjekt – noe som jeg tror vil komme godt med når jeg skal ut i arbeidslivet.

Får du nytte av studieprogrammet ditt i jobben?

Ja, absolutt! Dette prosjektet går på mange måter inn på bærekraft og grønne løsninger, spesielt når det kommer til fornybar energiproduksjon. Fossilt drivstoff i store cruiseskip fører til ekstreme mengder CO2-utslipp.

Blir det litt ferie på deg i sommer da?

Ja, det blir det. Internship-programmet er lagt opp slik at vi arbeider seks uker, med  hele tre uker ferie i juli. Tidligere somre har jeg stort sett jobbet hele sommeren, med lite ferie, så det blir deilig!

Hva er drømmejobben din etter endt utdanning?

Etter endt studie sikter jeg meg inn mot konsulting, gjerne innenfor bærekraft, strategi, endringsledelse eller lignende. Men jeg vet ikke helt hva drømmejobben er, jeg skifter mening hele tiden.

Du er kanskje også interessert i: