Hvordan påvirkes vi av – og hva gjør vi med – ChatGPT, TikTok og Google? En samfunnsviter, en humaniora-forsker og en teknolog møtes for å drøfte hvorvidt de store, globale nettselskapene styrer norsk utdanning og det offentlige ordskiftet.
Rekker du ikke å komme til Folken? Følg streamingen av panelsamtalen fra Folken her.
UiS-rektor Klaus Mohn ønsker velkommen til arrangementet som er en del av Khrono sitt 10-årsjubileum og arrangeres i samarbeid med Universitetet i Stavanger.
I panelet:
Helle Sjøvaag, professor i journalistikk ved UiS som forsker på strukturelle vilkår for ytringsfrihet og demokrati
Tom Ryen, instituttleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved UiS som har god greie på kunstig intelligens
Eirik Vassenden, professor i nordisk litteratur ved UiB som har satt seg inn digitale muligheter og trusler
Debatten ledes av Tove Lie, redaktør i Khrono, som er en nyhetsavis for høyere utdanning og forskning. Arrangementet er gratis.
Når ungdommene kommer til høyere utdanning, har de ofte problemer med å lese lange tekster. Mange synes også det er vanskelig å vurdere hvilke kilder de kan stole på. Er det et problem at eksamensoppgaver må være enklere nå enn før for at studentene skal forstå dem?
Hvordan kan og bør høyere utdanning møte studenter som har tilbragt mye av skolegangen på skjerm og som daglig tilbringer over 6 timer av fritiden på mobilen? Hvordan skal utdanningssystemet løse oppgaven med å utdanne reflekterte, kritiske og demokratiske borgere?
Regjeringen er nå i ferd med å lage ny strategi for digital kompetanse i skolen. Hva bør den inneholde? Og bør Norge ta mer styringen over de globale nettaktørers jakt på oppmerksomheten vår og deres teknikker for å beholde den? Eller kanskje bør universitetene bli «venner» med dem og lære noe av teknikkene deres?
Har vi også et større, demokratisk problem?
Vi har invitert en samfunnsviter, en humaniora-forsker og en teknolog som skal drøfte hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn blir påvirket av at livene våre i stadig større grad påvirkes og styres av Google, Microsoft, Facebook og TikTok. Hva gjør dette for muligheten for demokrati og et godt ytringsklima? Og er det populære samtaleverktøyet ChatGPT en trussel eller mulighet i forskning og utdanning?
Før panelet slipper til, vil student Mahnoor Raja belyse temaet fra studentenes side. Raja er studentrepresentant i UiS styret og en heldigital Generasjon Z-er. Hun vil fortelle om sin digitale hverdag og si noe om forventninger og ønsker til digitaliseringen av akademia.
Etter arrangementet får vi en mini-konsert av A Band. Country-trioen består av Anders Vassenden, Børre Jacobsen og Arvid Lode. For anledningen blir det eksklusiv gjesteopptreden med Eirik Vassenden på vokal. Det er også mulighet for å delta på FolkenQuiz i Akvariet etter debatten samme kveld kl. 20.
Dette arrangementet er gratis, og vi har fortsatt ledige plasser. Meld deg på her, eller møt opp på Folken kl. 18.
Kommer du rett fra jobb, byr vi på lett servering i forkant av arrangementet.