Statistiske metoder i medisinsk forskning 1 (TN505)

Repetisjon av grunnleggende sannsynlighetsregning og sentrale sannsynlighetsfordelinger. Grafiske fremstillinger. Bruk av programvare. Epidemiologiske grunnbegrep. Litt om kliniske forsøk. Statistisk teori for estimering, konstruksjon av konfidensintervaller og hypotesetesting. Analyse av pardata og sammenlikning av to utvalg. Regresjonsanalyse. Introduksjon til variansanalyse. Statistiske fallgruver.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

TN505

Versjon

1

Vekting (stp)

5

Semester undervisningsstart

Vår, Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår, Høst

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Repetisjon av grunnleggende sannsynlighetsregning og sentrale sannsynlighetsfordelinger. Grafiske fremstillinger. Bruk av programvare. Epidemiologiske grunnbegrep. Litt om kliniske forsøk. Statistisk teori for estimering, konstruksjon av konfidensintervaller og hypotesetesting. Analyse av pardata og sammenlikning av to utvalg. Dimensjonering av studier. Regresjonsanalyse. Introduksjon til variansanalyse. Statistiske fallgruver.

Læringsutbytte

Etter å ha tatt dette emnet skal man kunne bruke grunnleggende statistiske metoder for å analyserer data. Man skal vite hvordan analysene utføres i relevant programvare, og man skal vite hvilke metoder som er relevante å bruke i ulike situasjoner og kunne sjekke metodenes forutsetninger.

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

En innføring i statistikk.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Hjemmeeksamen 1/1 2 Uker Bestått/ Ikke bestått

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Jan Terje Kvaløy

Faglærer:

Ingvild Dalen

Instituttleder:

Bjørn Henrik Auestad

Arbeidsformer

Forelesninger og øvinger. Emnet undervises ved kapasitet og behov.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Statistiske metoder i medisinsk forskning 1 (TN907_1) 5

Åpent for

Åpent for ph.d.-kandidater som har fagbakgrunn innen medisin og helsefag. Ph.d.-kandidater med fagbakgrunn som master i teknologivitenskap/siv.ing. eller annen realfaglig bakgrunn som inneholder emner i statistikk, har ikke adgang til å ta eksamen i kurset.

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto