Forskingsgruppa har som mål å forstå korleis sosiopolitiske praksisar og prosessar fungerer i samspel og endring.
Populism, anti-gender and democracy
2020-2026
12
Den økende populistiske mobiliseringen har betydelige konsekvenser og utgjør en stor utfordring for samfunnet, politikken og forskningen.
Om forskargruppen
Forskargruppa for populisme, anti-kjønn og demokrati ved Universitetet i Stavanger vart oppretta i 2020 og vart i første omgang leidd av professor i sosiologi Hande Eslen-Ziya dei første fire åra. Frå januar 2024 har professor Elisabeth Lund Engebretsen fra Senter for kjønnsstudier overteke leiinga.
Forskergruppen samler forskere på tvers av ulike disipliner og interesser for å studere og forske på populisme, kjønnsdiskriminerende utviklingstrekk og demokratiske utfordringer i mange samfunn rundt om i verden i dag.
Oppblomstringen av populistisk mobilisering har betydelige implikasjoner og utgjør en stor utfordring for samfunnet, politikken og forskningen. Populismen anses i stor grad å bidra til å undergrave demokratiske normer, for eksempel ved å utnytte splittende retorikk og utfordre prinsipper og politikk for inkludering, toleranse og respekt for minoriteters og kvinners rettigheter. Over hele verden er vi vitne til forsøk på å reversere hardt tilkjempede likestillingsgevinster og true sårbare befolkningsgrupper. Populistiske bevegelser trives også med å undergrave evidensbasert kunnskap og fornuftig debatt ved å appellere til følelser (opprør) og forenklede fortellinger om "fakta". Dette gjør det vanskeligere å ta opp komplekse samfunnsspørsmål på en meningsfull måte, som for eksempel populistisk feilinformasjonstaktikk mot bred vitenskapelig enighet om klimaendringer og kjønnsmangfold.
Derfor haster det med å etablere og opprettholde et samarbeidende og støttende forskningsmiljø for UiS-baserte forskere som arbeider med disse spørsmålene. Målet for denne toårsperioden er å bygge videre på det solide fundamentet som ble etablert i løpet av gruppens første fire år, og fortsette å utforske teoretiske og metodiske tilnærminger på tvers av et bredt spekter av disipliner - inkludert statsvitenskap, sosiologi, media, feminisme, queer- og kjønnsstudier.
Forskergruppens mål er som følger:
- Etablere og opprettholde en robust plattform for vitenskapelige dialoger om populismeforskning, og fremme muligheter for samarbeid om stipendsøknader.
- Skape en universitetsomfattende forbindelse for å legge til rette for tverrfaglig forskning innen populisme.
- Organisere arrangementer som forener forskere som studerer populisme og kjønnsdiskriminerende utviklingstrekk globalt.
- Fortsette å utvide det internasjonale samarbeidet med forskere og universiteter med sikte på å gjennomføre felles forskningsaktiviteter og formidle forskningsbasert kunnskap til allmennheten, samt samarbeide med sivilsamfunnsorganisasjoner.
Du kan lesa meir om prosjektet på den engelske siden til forskergruppen.
Forskargruppa
Professor Cheryl Potgieter (Durban University of Technology, Sør-Afrika)
Dr Ramona Dima (Lecturer in Gender Studies, Södertörn University, Sweden)
Special Section: Contemporary Forms of Illiberal and Anti-feminist Mobilizations of Gender