Etter å ha fullført en master ved siden av jobben, fikk fengselsbetjent Shpetim Halimi ny jobb som seniorinspektør i Arbeidstilsynet. I desember er det søknadsfrist for masteren som ga Halimi en ny karrierevei.
– Ikke vær redd for å ta steget, er rådet tidligere fengselsbetjent Shpetim Halimi gir andre som vurderer å ta en etter- og videreutdanning.
– Jeg tror at kombinasjonen fagutdanning pluss akademisk utdanning er gull verdt. Du har praksis fra felten og teori på toppen. Jeg vet ikke hva jeg skal kalle meg, teoretiker eller praktiker, kanskje begge deler. Og det tror jeg en arbeidsgiver ser på som en styrke, sier Halimi.
Han har jobbet åtte år i kriminalomsorgen, og fullførte Master i risikostyring og sikkerhetsledelse i 2018.
– Jeg og en kollega i Stavanger fengsel hadde lyst på mer utdanning, og fant ut at det fantes et etter- og videreutdanningsløp på UiS hvor vi kunne kombinere studiene med jobb. Det var ikke aktuelt for oss å gå ned i stillingsprosent, for vi var begge etablerte med lån og hele pakken.
Masteren Halimi tok er det eneste av sitt slag i Norge, og har nå ledige plasser på noen av kursene med oppstart våren 2020. Denne etter- og videreutdanningen er aktuell for ansatte i både offentlig og privat sektor, og hvert kurs gir 10 studiepoeng. Kursene kan kombineres med jobb og tas alene eller som del av en masterutdanning. Søknadsfrist er nå i desember 2019.
Ville ikke streife gjennom
Selv om det er anbefalt å ta ett kurs på 10 studiepoeng om gangen, valgte Halimi og kollegaen å doble og ta to kurs samtidig – for å få fortgang på utdanningen. Arbeidsgiver tilrettela for studiedager og i tillegg brukte Halimi en del ferie og avspasering på lesing for å få kabalen til å gå opp.
– En av forutsetningene når du tar en etter- og videreutdanning er at du faktisk er dedikert, for du må velge bort en del ting. Jeg ville ikke bare streife gjennom, for da tror jeg gevinsten av utdanningen hadde blitt mindre.
Var du ikke redd det ville bli for travelt å studere ved siden av jobben?
Jo, det var min første tanke! Men da vi snakket med personalet på EVU (avdeling for etter- og videreutdanning) forsto vi at det var overkommelig. Her blir du del av en liten gruppe som får veldig tett oppfølging, både fra foreleser og fra de studieansvarlige hos EVU.
Aller best likte Halimi at han kunne ta i bruk kunnskapen fra dag én.
– Du kunne begynne å praktisere det du lærte med en gang. Vi kunne teste ut ulike teorier på jobben underveis, så det var utrolig interessant.
Ny karriere etter masteren
Shpetim Halimi har nå fått ny jobb som seniorinspektør i Arbeidstilsynet.
– Jeg tenkte jeg hadde for lite relevant erfaring for jobben, men søkte uansett og fikk komme på intervju. Jobben innebærer tverrfaglig samarbeid, og det var akkurat det jeg skrev masteroppgaven om; hvordan tverrfaglig samarbeid på et skadested kan styrkes mellom politi, brannvesen og ambulanse.
Tror du at du kunne fått jobben uten å ha masteren?
– Nei, det hadde jeg ikke. Det finnes kvalifikasjonskrav til stillinger du søker på, og UiS er et anerkjent universitet som står inne for denne utdanningen. Det gir deg en anerkjennelse som arbeidsgivere forstår.
Halimi mener også at ved å studere ved siden av jobben, viser man en viktig side av seg selv til potensielle nye arbeidsgivere.
– Å kombinere jobb, studier og privatliv, det viser at du har gode egenskaper. Så selv om du ikke har lang arbeidserfaring eller ledererfaring, så sier det noe om arbeidskapasiteten din og evnen til å gjennomføre noe.
Alder ingen hindring
Halimi startet på sin etter- og videreutdanning i ung alder – som 26 år gammel – og fikk godt utbytte av å samarbeide med de andre studentene på kurset. På den måten ble forskjellige utgangspunkt for teorien belyst av ulike fagmiljøer.
– De fleste andre på kurset hadde lang arbeidserfaring, noen lenger enn det jeg hadde levd. Det satte en liten støkk i meg i starten, men jeg oppdaget at uansett hvor lenge du har levd eller jobbet, så har du noe å komme med. Du må bare tørre å eksponere deg for omgivelsene og ikke reservere deg. Så enkelt er det. Noe av det viktigste jeg lærte, var at du møter mennesker som vil deg vel, enkelt og greit.
Hva vil du si til de som vurderer å ta en etter- og videreutdanning?
– Det er mange som har spurt, og jeg sier begynn med ett fag, så ser du at det fanger med en gang. Du treffer mennesker som kommer til å engasjere deg, og foredragsholderne kommer til å engasjere deg til å ta flere fag. Det å ta steget, er det tyngste, resten gikk egentlig greit. Så ikke vær redd for å ta steget.
Tekst: Line Grønhaug
Foto: Elisabeth Tønnessen
Pendler fra Oslo for å lære risikostyring
Jeg pendler fra Oslo for å ta mastergrad i risikostyring og sikkerhetsledelse, det er det absolutt verdt, sier Cyber Sec...