Arkeologi under radaren

Forskergruppen Arkeologi under radaren (AUR) utvikler nye metoder ved bruk av georadar i arkeologisk forskning og forvaltning.

Publisert Sist oppdatert

AUR

Siden 2019 har Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger benyttet georadar i flere arkeologiske undersøkelser, både til forskning og kulturminneforvaltning. Siden da har vi utviklet kompetanse på innsamling, bearbeiding og tolkning av data fra georadar. I 2020 opprettet vi en georadargruppe som samarbeider med ansatte og studenter ved Institutt for energiressurser ved Universitetet i Stavanger og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Så langt har bruk av georadar gitt oss ny innsikt og forståelse av de arkeologiske funnstedene, og reduser behovet for destruktive undersøkelsesmetoder.

Forskergruppen har som mål å fortsette å utvikle og bruke metoden både innen forskning og kulturminneforvaltning, og å være en attraktiv arena for forskning.

Nysgjerrig på hva vi har funnet ut?

Les om resultatene fra våre første undersøkelser med georadar i det populærvitenskapelige tidsskriftet Fra Haug ok Heidni.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med leder for forskergruppen Arkeologi under radaren, arkeolog Grethe Moéll Pedersen.

Deltagere

Grethe Moéll Pedersen, Am, UiS (leder)

Theo Gil Bell, Am, UiS (nestleder)

James Joseph Redmond, Am, UiS

Krister Scheie Eilertsen, Am, UiS

Kristoffer Hillesland, Am, UiS

Satu Helena Lindell, Am, UiS

Øyunn Wathne Sæther, Am, UiS

Erich Nau, Norsk institutt for kulturminneforvaltning, NIKU

Georadar i felt på Kvitsøy i Rogaland. Foto: Grethe Moèll Pedersen, Arkeologisk museum, UiS