Idrett - årsstudium

Er du sporty og glad i å bevege deg? Har du drevet med idrett og ønsker å lære bort hvordan man kan mestre ulike aktiviteter?

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

1 år / 2 semestre

Studiepoeng

60

Antall studieplasser

10

Søknadsfrist

15. april gjennom Samordna opptak.

Idrettsstudier ved UiS gir deg muligheten til å prøve en rekke aktiviteter.

Om studiet

Er du sporty og glad i å bevege deg? Har du drevet med idrett og ønsker å lære bort hvordan man kan mestre ulike aktiviteter? Har du tenkt over at lek kan være viktig for barns utvikling og læring? Eller at det er en sammenheng mellom fysisk aktivitet og psykisk helse?

Årsstudiet i idrett fokuserer på instruksjon av barn og unge, og kan blant annet knyttes til arbeid innenfor frivillig idrett, treningsinstitutter eller offentlig idrettsvirksomhet. Studiet går over ett år og vil gjøre deg i stand til å tilrettelegge ulike aktiviteter tilpasset forskjellige aldersgrupper.

Studiet samsvarer med det første året på bachelorstudiet i idrettsvitenskap, som du kan søke deg inn på etter endt årsstudium. Det er en fordel å være i god fysisk form og svømmedyktig, da du må bestå ulike fysiske arbeidskrav i løpet av studiet.
Du vil lære å tilrettelegge for stimulerende aktivitetsmiljø for barn og unge. I tillegg vil du få kunnskaper om ulike teorier og begreper som er sentrale i kroppsøving og idrett. Du vil studere emner som friluftsliv, ski og skøyter og lek, idrett og dans - og lære mer om hvordan du kan undervise i uteskole og friluftsliv i tillegg til å bruke leken som naturlig utgangspunkt for idretter.

I løpet av studiet vil du lære mer om idretter som dans, fotball, svømming, livredning, friluftsliv, friidrett og mange flere spennende og morsomme aktiviteter. Du vil også lære å analysere idrettsgrupper og finne ut hvordan konkurranse kan virke på prestasjonen.

Les også: Fysisk aktivitet i teorifag gir flere venner

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanse

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april

UiS tilbyr idrett som årsstudium, bachelor og mastergrad.
Med fordypning i friluftsliv ​​​​​​​​​​​​​​​får du utvikle dine egne ferdigheter innen ulike friluftslivsaktiviteter.

Ofte stilte spørsmål

Trenger jeg å vise at jeg kan den idretten jeg har på fritiden? Må jeg delta på alle aktivitetene og turene? 

Fysiske aktiviteter og turer er obligatoriske og må være bestått av alle. 

Kan jeg går fra et årsstudium til bachelor i idrettsvitenskap? 

Det er med årsstudium i idrett/kroppsøving mulig å søke seg inn på 2. året i bachelorprogrammet. Det er også mulig å søke seg inn på 3. året. Enten med 60 studiepoeng i urelaterte emner, eller to år med fullført idrettsstudium fra et annet universitet.

Må jeg være godt trent for å studere idrett? 

Selv om det ikke foreligger fysiske krav til studiet anbefales det å ha en normalt god form. Du må kunne svømme for å gjennomføre arbeidskravene i basseng. 

Må jeg kjøpe eget utstyr?

Gratisprinsippet i høyere utdanning står som et fast utgangspunkt. Men allikevel må du forvente noen utgifter i sammenheng med utstyr og læremidler. Du må selv skaffe passende klær, sko og ski til ekspedisjoner og turer i tilknytning til studieløpe

Kan jeg levere politiattesten min på e-post? 

Politiattesten leveres digitalt gjennom studentweb.

Det idrettsfaglige miljøet ved UiS

Faggruppen for idrett er knyttet til Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Mann gjør høydehopp i gymsal

Fagmiljøet i Idrett/idrettsvitenskap er en liten faggruppe med et bredt nedslagsfelt, som bidrar aktivt i flere sentrale fagområder. Faggruppen bidrar til forskning tilknyttet toppidrett, hvor problemstillingene kan knyttes til følgende temaer: Fysisk prestasjonsevne, treningsbelastning, bevegelsesanalyse og biomekanikk, prestasjonspsykologi og coaching. 

Innen friluftsliv arbeides med friluftslivets verdier og roller i det norske samfunnet og eksperimenteres med friluftslivveiledning i utdanningen. I vår forskning fokuseres det på kroppsøvingslærerens profesjonsutvikling, kroppsøvingsdidaktikk og læringsiljø i kroppsøving. I tillegg forskes det på fysisk aktivitet og helse, både i og utenfor skolen.

Fagmiljøet er tilknyttet Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved UiS.

Om trening på UiS

Lurer du på noe?

Rådgiver
51831161
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Fakultetsadministrasjonen UH
Administrasjon IGIS
Førsteamanuensis i idrett
51833563
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk

Liknende utdanninger