Et av universitetets strategiske målsettinger er å være en åpen, brukerorientert og lærende organisasjon, kjent for et godt arbeids- og læringsmiljø og en samarbeidskultur preget av nytenkning, engasjement og gjensidig respekt. Vi skal ha fokus på karriereutvikling og videreutvikle kvaliteten i virksomheten gjennom gode ordninger for kompetanseutvikling.
UiS tilbyr ulike tiltak for karriere- og kompetanseutvikling til sine ansatte. I tillegg til interne kurs, har ansatte mulighet til individuell karriereutvikling i form av kurs og videreutdanning. Plan for dette fastsettes i de årlige utviklingssamtalene med nærmeste leder, som er det viktigste verktøyet i en systematisk kompetanseutvikling. Vitenskapelig ansatte har kompetanseutvikling som en del av sine arbeidsplaner gjennom tildeling av FOU-tid. Det finnes en utdanningsfaglig meritteringsordning for vitenskapelig ansatte. Videre arbeides det med å utvikle en helhetlig karriereplan for vitenskapelig ansatte.
Lederutvikling
UiS tilbyr støtte til ledere gjennom lederforum, lederopplæring og lederutvikling.
Lederforum er rektors ledersamling. Samlingen er en arena for dialog og kunnskapsutveksling på tvers av organisasjonen omkring strategiske målsetninger. Lederforum er også en arena for å skape felles forståelse rundt strategiske institusjonsovergripende målsettinger, og for å bidra til problemløsning, dialog og kjennskap på tvers av institusjonen. Lederforum er både en anledning til å forankre beslutninger og en lyttepost for rektor og strategisk ledergruppe. Lederforum arrangeres normalt 2 - 3 ganger per semester.
Kvinner til topps
Opprykksprogram til professor.
20 kvinner i førsteamanuensisstilling kan søke om å få å delta i et opprykksprogam hvor en får veiledning i kompetanseutviklingsprosessen frem mot opprykk til professor. De som deltar i programmet, gjennomgår en prøveevaluering tilnærmet lik en faktisk professorevaluering. Målet med programmet er å kartlegge hva kandidatene eventuelt mangler for å oppnå professorkompetanse, gi motivasjon og støtte i prosessen frem mot kvalifikasjonsopprykk til professor.
Career Development Program
- Et karriereutviklingsprogram for forskere på et tidlig stadiet av karrieren.
Forskningsavdelingen har opptak til karriereutviklingsprogrammet hver vår. Programmet er tilpasset forskere som planlegger å søker eksterne prosjektmidler. Career Development Program kjøres kun på engelsk. Vi tilbyr kompetanseheving innen karriereplanlegging, internasjonalisering, kommunikasjon og prosjektutvikling. I tillegg inngår mentorordning og karriereveiledning som en del av opplegget. Ta kontakt med Birgitte Dambo, Forskningsavdelingen.
Supervisory Qualification Program
Tilbys til vitenskapelig ansatte som ønsker å kvalifisere seg til PhD-veileder eller fornye sin veileder kompetanse.
Dette populære kurset består av tre moduler som gjennomføres i vårsemesteret. Opptak foregår i november-desember. Fakultetene anbefaler deltakere Informasjon sendes på e-post til instituttledere og fakultetsledelsen i november. Programmet er et samarbeid mellom Forskningsavdelingen og erfarne veiledere på fakultetene. Se nettside for mer informasjon.
Meritteringsordning
Vitenskapelig ansatte kan søke status som merittert underviser. Status som merittert underviser har en årlig utlysing med søknadsfrist 1. november.
Oppnådd status for merittert underviser vedtas i universitetsstyret mars påfølgende år. Meritterte underviser får en årlig lønnsøkning på kr 50.000 bto.
Ordningen omfatter stillingskategoriene professor, dosent, førsteamanuensis og førstelektor. Kriteriene for merittering er felles for alle stillingene, men blir vurdert i lys av utdanningskontekst og stillingskategori. Du må dokumentere progresjon og bredde på aktiviteter knyttet til undervisning og veiledning.
NyTi
NyTi er et ettårig obligatorisk veiledningsprogram for alle nyansatte som skal ivareta undervisning. Deltakelse i programmet forutsetter at du er ansatt i minimum 50 prosent stilling for minimum 12 måneder.
NyTi er ikke bare en undervisningsrelatert veiledning, men også et integreringsprogram for nyansatte for raskt å bli kjent med institusjonen og praksis ved UiS når det gjelder spørsmål knyttet til undervisning og alt det som undervisning er basert på. NyTi gir muligheten til å bli bedre kjent med andre vitenskapelig ansatte og utvikle akademiske nettverk.
NyTi startar opp ved byrjinga av kvart nye semester. UniPed gruppen, som er ansvarlig for gjennomføring av programmet, oppnevner veileder for den nyansatte. Veileder skal være ansatt i vitenskapelig stilling ved universitetet og ha gjennomført studier i profesjonell veiledning.
Basiskurs - utdanningsfaglig kompetanse
Universitetet legger vekt på god undervisningskvalitet og krever at den som ansettes i fast undervisnings- og forskerstilling kan dokumentere pedagogisk og didaktisk kompetanse knyttet til høyere utdanning.
Dersom du ikke tilfredsstiller kompetansekravet må du gjennomføre universitetspedagogisk kurs innen en periode på to år fra tiltredelse. Kurset tilbys av universitetet.
Kurset som tilbys er på 150 timer. Aktuelle tema i kurset har så langt vært planlegging, gjennomføring og vurdering av emne og undervisning, studentaktive læringsformer, og hvordan forberede forelesningen, vurdering og eksamen. Et annet viktig område er kollegalæring og bruk av kollegaer som "kritiske venner".
Mentorprogram
...for kvinner i rekrutteringsstillinger innenfor teknisk-naturvitenskapelige fag.
Med mål om å øke andel kvinner i vitenskapelige stillinger innenfor teknisk-naturvitenskapelige fag tilbys kvinner i postdoktor- og stipendiatstillinger å delta i et eget mentorprogram som skal motivere for en forskerkarriere ved UiS. Den som deltar i programmet får en professor ved universitetet som mentor.
Følge forelesninger ved universitetet
Ansatte kan følge forelesninger ved universitetet i inntil fire timer per uke.
Det forutsettes at fagene er relevante for dine arbeidsoppgaver ved universitetet og at det på forhånd inngås en skriftlig avtale med nærmeste leder. Slik avtale forutsetter at din deltakelse på forelesninger ikke går vesentlig ut over driften ved enheten. Du har rett til lesedager og fri på eksamensdagen og får refundert utgiftene til semesteravgift etter at eksamen er bestått.
Interne kurs
Flere enheter ved universitetet tilbyr kurs for ansatte.
Her nevnes noen:
- IT-avdelingen tilbyr jevnlig ulike kurs for ansatte i bruk av ulike verktøy.
- Universitetsbiblioteket tilbyr bl.a kurs om akademisk skriving, søk etter faglitteratur og bruk av ulike digitale verktøy ved skriving.
- Forskningsavdelingen tilbyr kurs om forskningsveiledning og søknadsskriving.
- HR-avdelingen tilbyr bl.a ergonomisamlinger og lederutviklingskurs.
Internasjonal mobilitet med Erasmus +
Gjennom Erasmus+ kan vi tilby ansatte ulike støtteordninger for kompetanseutvkling:
- Hovedmålet med Erasmus+ ansattmobilitet er å støtte kompetanseutvikling for ansatte ved høyere utdanningsinstitusjoner og styrke kapasiteten til den enkelte ansatte til å arbeide i en internasjonal kunnskapsbedrift. Ansatte ved UiS kan søke om støtte fra Erasmus+. Stipend kan brukes til hospitering, kurs og opplæringsaktiviteter enten ved partnerinstitusjon eller annen organisasjon/bedrift i utlandet.
- Hovedmålet med ERASMUS+ undervisningsopphold er å bidra til å internasjonalisere utdanningstilbudet i Europa, øke språk- og kulturkunnskaper og -forståelse og skape tettere bånd mellom utdanning og arbeidsliv. Vitenskapelig ansatte ved UiS kan søke om støtte fra Erasmus+. Stipend kan brukes til undervisningsoppdrag i utlandet hos en av universitetets partneruniversitet eller til å invitere gjesteforelesere fra bedrift/organisasjon i utlandet til UiS for undervisning. Hensikten er å styrke forbindelsene mellom utdanning og arbeidsliv.
- Erasmusprogrammets stipend kan også brukes til å dekke reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med språkkurs, enten det er for å forbedre generelt språknivå eller gå på spesialiserte kurs.
European Association for International Education (EAIE) tilbyr workshops for ansatte i høyere utdanning som trenger kompetanse innen internasjonalisering, strategi og ledelse, nettverksarbeid, språk, veiledning av internasjonale studenter m.m. Disse er enten organisert som frittstående kurs, eller i EAIE Academy, et ukestilbud med intensiv kursvirksomhet.
Gjennom ECIU-nettverket og Staff Mobility Programme har ansatte mulighet for å tilegne seg kunnskap og erfaring gjennom utveksling med andre universiteter i nettverket.
Ansatte kan også reise på utveksling til nordiske land gjennom NORDPLUS-programmets mobilitetsordninger.
Difi-kurs
Digitaliseringsdirektoratet (Difi) tilbyr en rekke e-læringskurs og andre opplæringstiltak som ansatte kan delta på.
Les mer om å jobbe ved UiS:
Ledige stillinger ved UiS
Det finnes mange spennende og attraktive stillinger ved UiS. Les om den enkelte stillingen på jobbnorge.no ved å følge l...
Jobb ved UiS: søkeprosessen
Universitetet trenger stadig nye medarbeidere som kan bidra til å styrke vår aktivitet innenfor utdanning, forskning, ku...
Nyansatt ved UiS
Velkommen til oss! Du har nå blitt en del av en samfunnsviktig organisasjon i spennende utvikling. Her kan du lese om an...