Komposisjon som estetisk bevegelse, dans og performance dirigert med en elektrisk hanske av Halldis Rønning, ph.d.-stipendiat ved Fakultet for utøvende kunstfag ved UiS. Urpremieren av kunstprosjektet Sort Glimmer/Hrafntinna foregår på Reykjavik Art Festival på Island den 5. juni.
Hvor går skillet mellom dans og performance når man tar bevegelsen ut av en tradisjonell dirigentfunksjon og gir den et selvstendig estetisk uttrykk? Det norsk-islandske samarbeidsprosjektet Sort Glimmer/Hrafntinna byr på en multimedal performance med musikalsk komposisjon og improvisasjon, video og performancekunst.
En ode til naturen
Sort Glimmer/Hrafntinna er en ode til naturen og til alt levende i oss og rundt oss. Det eksperimentelle scenekunstprosjektet er skapt av kunstgründerne og komponistene Halldis Rønning, ph.d.-stipendiat ved Fakultet for utøvende kunstfag ved Universitetet i Stavanger, og Hilmar Thordarson.
De har laget et samarbeidsprosjekt med norske og islandske kunstnere innen musikk, video, performance, make-up og regi. Den Islandske Opera er medprodusent på forestillingen og stiller med dramaturg, make-upkunstner, operasangere og konsertsalen Nordurljós.
Det Islandske ensemblet Caput stiller med fire musikere, resten av det store teamet kommer fra Norge.
Vi vil utforske musikernes sceniske plassering i rommet, samt ulike muligheter for videoprosjektering for å oppnå en åpen scenisk form og en opplevelse for publikum av å bli omsluttet av inntrykk. Musikerne er invitert inn i prosjektet på bakgrunn av deres store nysgjerrighet for kreative samarbeid.
Tittelen Sort Glimmer/Hrafntinna er inspirert av den vulkanske steinen Hrafntinna som finnes på Island og som sies å gi innblikk i fortid, fremtid og nåtid. Videoer fra islandsk natur er laget eksklusivt til forestillingen av den anerkjente islandske videokunstneren Thorbjörg Jonsdottir.
Hansken som styrer lyden
Rønning og Thordarson har i tre år jobbet med forberedelser og finansiering av prosjektet og har underveis i perioden holdt workshoper i både Norge og på Island. Prosjektet er del av Rønnings ph.d.-prosjekt i dirigering ved Universitetet i Stavanger. Thordarson har i sin doktorgrad ved NTNU utviklet en elektronisk dirigenthanske som kan påvirke utøveres lyd i sanntid. Det norske teknologiselskapet Ntention har videreutviklet denne til en ny elektronisk hanske kalt «maestra» som dirigent Rønning bruker under forestillingen for å styre lyden og bildene i sanntid.
Ntention har tidligere vært i samarbeid med NASA om utvikling av en smarthanske for astronauter. Se: https://forskning.no/astronauts-mars-ntnu/norsk-astronaut-hanske-kan-bli-med-til-manen-og-mars/1594775
Medvirkende:
Halldis Rønning (NO), komponist og dirigent
Hilmar Thordarson (NO/IS), komponist og elektronikk
Thorbjörg Jonsdottir (IS), video
Karen Eide Bøen (NO), koreografi
Niels Thibaud Girerd (IS), regi
Isak Freyr Helgason (IS), Make-up artist
William Hjort-Johansen (NO), elektronikk assistent
Gunnbjørn Johannessen og Syv Mil (NO), produsenter
Tabula Rasa Vokal Ensemble (NO)
Sigrun Jørdre, soprano
Zsuzsa Zseni, mezzo soprano
Tord Kalvenes, tenor
Arild Rohde, tenor
Oddur Johnsson, baryton og operasanger (IS)
IMNO ensemblet (NO):
Guro Skumsnes Moe, kontrabass og vokal
Jostein Stalheim, accordeon
Else Olsen Storesund, preparert flygel
Caput Ensemble (IS):
Björg Brjánsdóttir, altfløyte
Guðni Fraszon, bassklarinett
Hrafnkell Örn Guðjónsson, perkusjon
Sigurður Halldórsson, cello
Prosjektet er støttet av:
Norsk Kulturråd, Norsk Kulturfond, Fond For Lyd og Bilde, Bergen Kommune, Morten Eide Pedersens Minnefond, Music Norway, Universitetet i Stavanger, Islandsk Komponistfond, Nordisk Kulturfond, Syv Mil produksjoner, Høyskolen på Vestlandet, Proscen, Ny Musikk Bergen.