Russetiden er et fenomen som berører mange. Likevel finnes det lite forskning på den. I Rogaland jobber fylkeskommunen, politiet, de videregående skolene, mobbeombudet og russen sammen for å forebygge negative hendelser. Læringsmiljøsenteret har ansvar for følgeforskningen.
Å forebygge negative hendelser i russetiden.
Inkludering, forebygging, rus, uønsket seksuell oppmerksomhet, vold mm.
Rogaland fylkeskommune, Sør-Vest politidistrikt, Læringsmiljøsenteret, rektorer, russ, mobbeombud.
Prosjektet "En trygg og inkluderende russetid" involverer alle de videregående skolene i Rogaland. Representanter for politiet, fylkeskommunen, rektorer og russen deltar i en arbeidsgruppe. På grunnlag av diskusjonene i arbeidsgruppen, er det bl.a. utarbeidet avtaler med russen om rus. Alle rektorene i regionen har deltatt på møter i regi av prosjektet.
I tillegg til å omfatte lokal russ, arrangeres det årlig et landstreff i Kongeparken i Rogaland, der ca 15.000 russ fra hele landet deltar. Politiet er tydelig til stede under landstreffet, både fysisk og på nett. Det har vært få negative hendelser under treffene.
Rogaland fylkeskommune og Sør-Vest politidistrikt eier prosjektet "En trygg og inkluderende russetid", mens Læringsmiljøsenteret har et forskningsprosjekt som følger arbeidet tett.
Les mer:
- Erfaringssrapport Russ 2019: En kartlegging av forebyggende arbeid og erfaringer med russen i Sør-Vest pd 2019 blant politi- og skoleansatte i Rogaland (pdf) (Rogaland fylkeskommune)
- Hvordan skape en trygg og god russetid? (kronikk i Stavanger Aftenblad)
- Ingen russ skal føle seg utenfor (Forskning.no)
Vil du vite mer? Kontakt:
Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning
* Legg til rette for fellesarrangementer for alle russ.
* Koble skoleledelsen og foreldre på russefeiringen i større grad.
* La russen få disponere arealer eller lokaler slik at de kan arrangere store arrangementer.