Ernæring, fysisk aktivitet og helse (IDR333)
Emnet gir kompetanse om begreper og anbefalinger knyttet til ernæring og fysisk aktivitet. Studentene skal tilegne seg kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet og kunnskap om aktivitets- og kostholdsvaner i den norske befolkningen. Næringsstoffkunnskap, sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse, et bærekraftig kosthold samt betydningen av kosthold for prestasjon og restitusjon i ulike idretter er sentrale tema.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Emnekode
IDR333
Versjon
1
Vekting (stp)
15
Semester undervisningsstart
Vår
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
- Grunnleggende næringsstoffkunnskap
- Omsetting og fordøyelse av næringsstoffer
- Bærekraftig kosthold og bærekraftig matproduksjon
- Anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet
- Utfordringer knyttet til kosthold og aktivitetsvaner i Norge
- Sammenheng mellom ernæring og fysisk yteevne i idrett
- Sammenhenger mellom ernæring, fysisk aktivitet og helse
- Grunnleggende kostholdsveiledning: ernæring, restitusjon og prestasjon
- Kosttilskudd
- Spiseforstyrrelser: Spisevegring, Bulemi, Overspising
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten skal ha kunnskap om:
- Grunnleggende næringsstoffkunnskap.
- Hvordan de energigivende næringsstoffene blir omsatt i kroppen.
- Betydningen av ernæring og kosttilskudd for restitusjon og prestasjon i idrett.
- Sammenhengen mellom kosthold og fysisk yteevne, livsstil og helse.
- Kunnskap om folkehelsearbeid på nasjonalt, regionalt og lokalt plan.
- Betydningen av et bærekraftig kosthold og en bærekraftig matproduksjon
- Fysisk aktivitet som en helsefremmende og forebyggende faktor for ulike befolkningsgrupper.
Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:
- Kartlegge kostholdet til idrettsutøvere og andre.
- Gi kostholdsråd til ulike befolkningsgrupper og idrettsutøvere.
- Gi råd om kosthold som er bærekraftig til ulike grupper i befolkningen
- Utarbeide forslag til kostplan og fysisk aktivitet ved endring av livsstil for ulike målgrupper.
- Planlegge, gjennomføre og evaluere fysisk aktivitet og trening for ulike målgrupper.
Generell kompetanse
Kandidaten skal kunne:
- Vurdere hvordan ernæring kan være en faktor i prestasjonsutvikling hos idrettsutøvere.
- Vurdere hvordan ernæring og fysisk aktivitet kan være en faktor i helsefremmende arbeid, livsstilsendring og bærekraft.
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Skriftlig eksamen | 1/1 | 5 Timer | Bokstavkarakterer | Ingen hjelpemidler tillatt |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Gruppeoppgaver
- Det blir utarbeidet 4 arbeidskrav som må være godkjent for å få avsluttende vurdering. 1) Individuell registrering av kosthold og 2) fysisk aktivitet - begge med innlevering, 3) gruppeobservasjon og vurdering av mattilbud og tilbud om fysisk aktivitet i ulike samfunnsinstitusjoner og 4) vurdering av artikler i grupper. 3) og 4) med innlevering av PowerPoint med refleksjoner etter presentasjonen.
- Studenter/grupper som får et eller flere av arbeidskravene vurdert til ikke-godkjent ved første innlevering, gis mulighet for en ny innlevering av arbeidskravet i bearbeidet form.
Arbeidskravene må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.