Examen Philosophicum - IS (SVEXPHIL)

Emnet skal introdusere studentene for de viktigste spørsmålene og perspektivene vedrørende menneskets natur, erkjennelsesteori, vitenskap, og moralsk og politisk filosofi, slik disse har blitt utviklet og drøftet i filosofiens historie. Emnet har til formål at studentene skal stimuleres til faglig og filosofisk refleksjon, at de skal få en dypere forståelse av den intellektuelle historien som psykologistudiet tar utgangspunkt i, og at de skal tilegne seg kunnskap om historiske bidrag som er av både vitenskapelig relevans og samfunnsrelevans. Det er videre et mål at studentene skal forbedre sin evne til kritisk tenkning, og at de skal kunne sammenligne ulike fagområder.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025

Fakta

Emnekode

SVEXPHIL

Versjon

10

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet er fokusert på fire hovedtemaer:

Erkjennelsesteori og vitenskap: emnet gir en innføring i epistemologi, vitenskapelig metode, og vitenskapsfilosofi. I tillegg vil det fokuseres på argumentasjon og kritisk tenkning.

Menneskesyn: emnet gir en innføring i filosofiske posisjoner vedrørende menneskets natur og menneskeverd. Sentrale temaer er fri vilje, bevissthet, selvet, og vitenskapelige forklaringer på menneskelig atferd.

Etikk: emnet gir en innføring i ulike etiske teorier, etisk argumentasjon og moraldannelse. Her vil moralfilosofiens perspektiver tas i bruk for å bedre kunne forstå viktige etiske problemstillinger med henblikk på samspillet mellom individ og samfunn.

Politisk filosofi: emnet gir en innføring i politisk filosofi, og tar for seg politisk legitimitet, frihet og rettigheter som noen av politikkens viktigste områder. Den politiske filosofien har en lang historie. Pensum vil fokusere på tenkere og perspektiver som er av relevans for dagens politiske diskusjoner.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene ha oppnådd følgene læringsmål:

Kunnskap

Studentene vil

  • ha kunnskap om grunnleggende filosofiske problemstillinger som diskuteres innen felt som epistemologi og vitenskapsteori, filosofisk antropologi, etikk og politisk filosofi
  • være kjent med grunnleggende begreper og teorier fra fagområdene epistemologi og vitenskapsteori, filosofisk antropologi, etikk og politisk filosofi
  • ha grunnleggende kunnskap om de ulike disiplinene og felt innen vitenskap, deres felles grunnlag og deres særpreg

Ferdigheter

Studentene vil

  • kunne reflektere selvstendig over grunnleggende problemstillinger som diskuteres innen felt som epistemologi og vitenskapsfilosofi, filosofisk antropologi, etikk og politisk filosofi
  • kunne diskutere påstander fremsatt av andre og selvstendig argumentere for egne konklusjoner

Generell kompetanse

Studentene vil

  • få en grunnleggende forståelse av akademiske standarder og normer
  • kunne forholde seg kritisk til hvordan vitenskapelig kunnskap produseres

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig eksamen 1/1 5 Timer Bokstavkarakterer Ingen hjelpemidler tillatt

Studenter som ikke har bestått eksamen i emnet senest ved ny og utsatt eksamen, henvises til neste ordinære eksamen i emnet sammen med etterfølgende kull. Studentene må ta eksamen i henhold til eventuelt ny og revidert emnebeskrivelse for emnet, men avgjør selv om de vil følge undervisning i det nye eksamenssemesteret.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Seminarer, Skriftlig innlevering

Alle obligatoriske aktiviteter må være godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen. Godkjenning / ikke godkjenning av obligatoriske aktiviteter kunngjøres på Studentweb, normalt ikke senere enn 7 dager før eksamen. Studenter som mangler godkjenning av en eller flere obligatoriske aktiviteter vil bli trukket fra eksamen.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Seminarer: Det er 75 % obligatorisk oppmøte på all seminarundervisning. Fravær utover 25 % vil ikke godkjennes som gyldig fravær, uansett årsak.
  • Skriftlig innlevering: Skriftlig øvelse/innlevering (en eller delleveringer). Detaljert aktivitetsplan vil bli gitt av kursansvarlig ved undervisningsstart. Vektingsuttrykk: godkjent / ikke godkjent.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Morten Tønnessen

Arbeidsformer

  1. Forelesninger (12 x 2 timer)
  2. Lærerassisterte seminarer (6 x 2 timer)
  3. Selvstudium

Seminarene skal forberede studentene på eksamen. De vil være tematisk knyttet til forelesningene og vil bli lagt opp med utgangspunkt i at disse følges.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Examen philosophicum (SVEXPHIL_1) 10
Examen Philosophicum - IH (SVEXPHIL_2) 10
ExPhil skoleeksamensmodell - IH/IS (SVEXPHIL_3) 10
Examen Philosophicum - HH (SVEXPHIL_4) 10
ExPhil skoleeksamensmodell - IØL (SVEXPHIL_5) 10
Examen Philosophicum - IMS (SVEXPHIL_6) 10
ExPhil skoleeksamensmodell - IMKS (SVEXPHIL_7) 10
Examen Philosophicum - NHS (SVEXPHIL_8) 10
ExPhil skoleeksamensmodell - NHS (SVEXPHIL_9) 10
Examen philosophicum (EXP100_1) 10
Examen philosophicum for samfunnsfag (BSY141_1) 10
Examen philosophicum (BSNEXP_1) 10
Examen philosophicum (EXP105_1) 10
Examen philosophicum (MEXP100_1) 10
Examen Philosophicum - HV (HVEXPHIL_1) 10

Åpent for

Psykologi - bachelorstudium

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto