- I Stavanger får du roen og har muligheten til å vokse som musiker, sier Mathias Mucha, tidligere student på bachelor i klassisk slagverk.
Navn: Mathias Mucha
Studium: Bachelor i utøvende musikk
Mathias fullførte bachelor i 2021.
Mathias går nå på siste året på Master i utøvende kunst, klassisk slagverk på NMH, med fokus på pauker. I tillegg spiller han i frilansmiljøet i Oslo hvor det er veldig mye forskjellig som skjer. om freelancer gjør han mange forskjellige prosjekter og spiller blant andre for korpsene i Forsvarets Musikk. Nylig vant han ett prøvespill i Leeds, England hos Opera North.
Hvorfor valgte du å studere Bachelor i utøvende musikk ved UiS?
- Jeg var på Norges turne med garden når jeg søkte. Jeg måtte sende inn video og var i kontakt med slagverklæreren på UiS, Bastien Michel Georges Ricquebourg.
Takket være Bastien har Stavanger et veldig bra fagmiljø innen klassisk slagverk. Det er fantastisk hvordan han har bygget opp slagverksmiljøet på UiS, den innsatsen han har gjort er benevningsverdig.
Hva husker du best ved studietiden ved UiS?
- Studiemiljøet; Bastien har gitt meg en veldig solid base som jeg er takknemlig for å ha fått; både i form av teknikk, tankesett og arbeidsmetoder. Han lærte oss at vi alltid måtte strekke oss litt lenger og være blodseriøse på arbeidsoppgavene som kom, og i tillegg alltid ha repertoaret under kontroll. Studerer du bachelor i slagverk må du lære alt, fra å spille marimba til triangel og alt i mellom. Det var beinhardt, men det har hjulpet meg til å kickstarte min karriere.
- Det jeg husker aller best fra studietiden er alle vennene jeg fikk. Stavanger by er ikke den største og studiemiljøet er derfor heller ikke så stort. Dette gjør at du lettere får nære relasjoner og gode venner. Vi var skikkelig nerder og satt ofte på dirigentrommet hvor vi hørte på symfonier og fordypet oss i musikken. Disse opplevelsene har virkelig satt dype spor i veldig positiv forstand. Dirigentstudentene og dirigentmiljøet som Stavanger er så kjent for bidro til godt og tett samarbeid og vennskap mellom de andre fagmiljøene og studentene. Dette er en stor styrke! Vi har hatt det veldig kjekt sammen, og da spesielt fordi vi kunne nerde sammen og hele tiden ha musikken i fokus, samtidig som vi var sosiale og hadde det gøy.
- Ellers er biblioteket verdt å trekke fram. Der jobber det fantastiske bibliotekarer som hjelper og bistår med alt! De er alltid smilende og glade, og utrolig kunnskapsrike.
- I Stavanger får du roen og får muligheten til å vokse som musiker. Som student har kan du øve så mye du vil, og det finnes mange muligheter for konserter og prosjekter, samtidig som du blir godt ivaretatt. Musikkmiljøet legger alt til rette for at du skal vokse som student og som utøver.
Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?
- Samspillet, definitivt. Vi hadde masse samspill helt fra starten av studiet. Vi spilte mye kammermusikk og ensemble. I tillegg var det å jobbe tett med dirigentstudentene noe som har hjulpet meg til å forstå hva det innebærer å være kammermusiker og orkestermusiker. Jeg vil også trekke fram musikkhistorie som nyttig, men kanskje mest av alt et emne som handlet om interpretasjon, undervist av Olaf Eggestad.
Hva liker du best med jobben din?
- Samspill med kolleger er det aller beste, og det å få lov til å utøve det man setter pris på i musikken. Jeg får lov til å gjenskape gledene som jeg har i musikken. Det å få utøve det sjelelige som man har inni seg og gleden som musikken gir, er viktig for meg.
Hva er dine tre beste råd til dagens studenter?
1) Hør på masse musikk! Finn ut hva du liker du med musikken og dyrk din greie!
2) Bruk fasilitetene som både universitetet og byen har å tilby. Nyt roen. Gå rundt i byen og bli inspirert av miljøet, folkene og kunsten.
3) Vennskap! Finn din vennegjeng som er opptatt av det samme som deg, og bruk masse tid på å nerde sammen. Det er både gøy og lærerikt. Du skal vokse som menneske, ikke bare som musiker og student!