Marin- og offshoreteknologi - master i teknologi/siv.ing.
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-OFFSYS
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master of Science
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Engelsk
Marin- og offshoreteknologi masterprogrammet er et toårig masterprogram. Våre kandidater tilegner seg ferdigheter og kompetanse innen marin og offshoreteknologi gjennom teori og praktisk prosjektarbeid. Uteksaminerte kandidater vil ha en solid bakgrunn i matematikk og generelle ingeniørfag, og vil kunne anvende relevant kunnskap innen sine spesialiseringsområder.
Studentene våre lærer om design, drift og styring av marine strukturer og undervannsutstyr. De går gjennom moduler som dekker design- og analysemetoder og verktøy som brukes i prosjekterings-, produksjons- og vedlikeholdsfasen. Studentene blir også opplært til å anvende forskjellige designprogramvareverktøy som vanligvis brukes i bransjen.
Det er sterk involvering fra industrien i form av utstrakt samarbeid og gode nettverk. Studieprogrammet har adjunktprofessorer fra industrien og studiet inkluderer bedriftsbesøk og praksismuligheter. Dette medfører at industrien kan vise studentene den nyeste teknologiske utviklingen og den beste praksisen samt innsyn i alle myndighetskravene.
Våre kandidater har spesialisert kunnskap innen systemer og drift relatert til marin- og offshoreteknologi, undervannsproduksjon, havbruk, offshore fornybar energi og fjordkryssinger. Våre kandidater er godt rustet til å delta i utviklingen av ny teknologi, metoder og god praksis for marin-, offshore- og undervannsnæringer. De vil også være etterspurt og ha mange attraktive jobbmuligheter i flere høyteknologiske bransjer.
Dette er et internasjonalt studium hvor norske og utenlandske studenter studerer i fellesskap. All undervisning foregår på engelsk.
Studiets innhold, oppbygging og sammensetning
Masterprogrammet består av i alt 120 studiepoeng og er sammensatt av:
- grunnleggende metodeemner som konsoliderer og viderefører det matematiske og vitenskapelige grunnlaget fra bachelorprogrammet
- tekniske spesialiseringsemner, som gir studentene en bred og felles plattform for marin- og offshoreteknologi, samt supplerende og utvidede fag fra bachelorprogrammet.
- valgbare emner
- ikke-realfaglig/teknologisk emne, f.eks. økonomi, språk, etikk, prosjektledelse, grønn omstilling eller lignende
- masteroppgave
I 3. semester er det lagt til rette for utveksling. 3. semester består av tekniske spesialiseringsemner og valgemner. Ved utveksling kan disse 30 sp erstattes av andre emner som må godkjennes av fakultetet før utreise.
Fakultetet vil tilby en liste over anbefalte valgbare emner. Studentene må selv kontrollere at de har de nødvendige forkunnskaper til å kunne gjennomføre disse emnene. Andre valgbare emner må godkjennes av fakultetet, men studentene vil ha en betydelig frihet til å sette sammen sine egne kombinasjoner ut fra personlige interesser og egenskaper.
Masteroppgaven må enten utarbeides på fakultetet eller i samarbeid med industrien. Instituttet har gode kontakter med eksterne bedrifter i regionen. For å bli tildelt et tema for masteroppgaven, må det vises tilfredsstillende studieprogresjon slik det er angitt i «Regler for bachelor - og masteroppgaven».
Marin- og offshoreteknologi fokuserer på systemer og operasjoner i offshore feltutviklinger. Programmet kombinerer generelle mekaniske og konstruksjonstekniske fag innen marin og offshoreteknologi. Også kunnskap om systemer og operasjoner relatert til installasjon, drift og vedlikehold dekkes.
UiS har som mål å tilby alle emner som planlagt med forbehold om tilgjengelighet av undervisningsressurser og tilstrekkelig studentopptak. I tillegg oppdateres innholdet og omfanget av alle emnene kontinuerlig til å omfatte ny teknologisk utvikling og industrielle trender.
Emnene består av forelesninger, prosjektoppgaver, øvelser og laboratoriearbeid. Emnebeskrivelsene gir ytterligere informasjon om:
- Arbeids- og undervisningsformer
- Pensumlitteratur
- Evalueringsformer
- Vurderingsformer
FNs bærekraftsmål 7: Ren energi til alle - Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle. Du vil lære å:
- Utvikle teknologier for fornybar energi til havs som havvind, bølge- og tidevannsenergisystemer
- Utvikle teknologier for offshore karbonfangstsystemer
- Utvikle teknologier for grønnere og mer bærekraftig utnyttelse av energiressurser offshore og subsea.
FNs bærekraftsmål 14: Livet i havet - Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling
Du vil lære å:
- Utvikle teknologier for bærekraftig fiske og havbruk
- Utvikle teknologier for avfallshåndtering til havs
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått toårig mastergrad i marin- og offshoreteknologi skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har spesialisert innsikt i systemer og operasjoner ved å kombinere maskin- og konstruksjonstekniske fag og marin teknologi.
K2: Kandidaten har grundig kunnskap om sikkerhet og miljøaspekter knyttet til hans/hennes fagområde, og vet hvordan denne kunnskapen skal implementeres i hans/hennes faglige arbeid ved å utvikle tekniske løsninger som er til det beste for samfunnet og den enkelte.
K3: Kandidaten kan bruke kunnskap på nye områder innenfor fagfeltet.
K4: Kandidaten kan analysere akademiske problemstillinger på bakgrunn av fagfeltets historie, tradisjoner, særpreg og plass i samfunnet.
K5: Kandidaten har kunnskap om generelle etiske aspekter i ingeniørfaget
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan analysere og bruke eksisterende teorier, metoder og tolkninger på feltet og arbeide selvstendig med praktiske og teoretiske problemer.
F2: Kandidaten kan bruke relevante metoder til forskning og akademisk arbeid på en selvstendig måte.
F3: Kandidaten kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og bruke dem til å strukturere og utforme akademiske argumenter. Kandidaten kan identifisere det aller siste innenfor teknologien samt relevante nasjonale og internasjonale standarder innenfor relevante disipliner.
F4: Kandidaten kan utføre et selvstendig, begrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under tilsyn og i henhold til gjeldende normer for forskningsetikk.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten kan analysere relevante akademiske problemstillinger og være kvalifisert til å delta i utvikling og implementering av ny teknologi, nye metoder og prinsipper for marin-, offshore- og undervannsnæringer.
G2: Kandidaten kan bruke kunnskap og ferdigheter på nye områder for å utføre avanserte oppdrag og prosjekter, og kunnskapen er også relevant for marin-, offshore- og undervannsprosjekter generelt.
G3: Kandidaten kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker det akademiske feltets språk og terminologi.
G4: Kandidaten kan drøfte akademiske problemstillinger, analyser og konklusjoner på feltet, både med spesialister og allmennheten.
G5: Kandidaten kan bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser.
Hva kan du bli?
Masterprogrammet i marin- og offshoreteknologi ved UiS forbereder sine kandidater på helhetlig vis til karrierer innen alle aktiviteter innen marine, offshore og undervannsnæringer. Utviklingen og leveransen av marine, offshore og undervannsutstyr og tjenester er i dag Norges nest største næring etter salg av olje og gass. Det er mer enn 1 250 selskaper som leverer varer og tjenester for alle ledd i verdikjeden. Dette inkluderer flytende offshore-strukturer, boreriggutstyr, utstyr for verftsindustrien, avanserte offshore forsynings- og servicefartøy samt undervannsteknologi. Norske selskaper er sentrale industrielle aktører i alle internasjonale markeder for undervanns- og dypvannsteknologier. Offshore-aktivitetene utenfor norskekysten og i de arktiske regionene forventes også å vokse betydelig fremover.
Våre kandidater er svært etterspurt i et bredt spekter av selskaper som dekker:
Olje- og gass-selskap
Offshore fornybar energi (inkl. offshore vind) selskap
Leverandør av skip og offshore strukturer
Leverandør av utstyr for undervannsteknologi
Leverandører av subsea-installasjonstjenester
Leverandører av ingeniørtjenester
Risiko- og klassifikasjonsselskaper
Kandidater kan også jobbe ved forskningsinstitutter.
Fullført mastergrad gir grunnlag for opptak til PhD-studier innen relevant fagfelt innen teknologi,f.eks maskin, offshorekonstruksjoner, marin teknologi og bygg.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i Kvalitetssystem for utdanning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester:
-
Obligatoriske emner
-
MARMAS: Masteroppgave i marin- og offshoreteknologi
Andre år, semester 3
-
-
3. semester ved UiS eller utveksling
-
3. semester ved UiS
-
Obligatoriske emner 3. semester
-
OFF520: Rørledninger og stigerør
Andre år, semester 3
-
OFF550: Undervannsteknologi
Andre år, semester 3
-
OFF600: Marine Operasjoner
Andre år, semester 3
-
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
BYG570: Levetidsforlengelse av konstruksjoner
Andre år, semester 3
-
IND510: Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
OFF610: Offshore vindturbinteknologi
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
-
Obligatoriske emner
-
MSK560: Fluiddynamikk
Første år, semester 1
-
OFF505: Oseanografi
Første år, semester 1
-
OFF516: Offshore feltutvikling
Første år, semester 1
-
OFF585: Matematikk og dynamikk for ingeniører
Første år, semester 1
-
MSK530: Faststoffmekanikk
Første år, semester 2
-
OFF580: Marinteknologi og prosjektering
Første år, semester 2
-
MARMAS: Masteroppgave i marin- og offshoreteknologi
Andre år, semester 3
-
-
Anbefalte valgemner 2. semester
-
BYG530: Plastisk konstruksjonsanalyse
Første år, semester 2
-
IAM510: Smart drift og vedlikehold
Første år, semester 2
-
MSK500: Offshore materialteknologi
Første år, semester 2
-
MSK600: Beregningsassistert fluiddynamikk (CFD)
Første år, semester 2
-
-
Emner som ikke er knyttet til matematikk og naturvitenskap
-
IND520: Beslutningsanalyse med Excel
Første år, semester 2
-
IND550: Prosjektkostnadsestimering og risikostyring
Første år, semester 2
-
RIS525: Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions
Første år, semester 2
Risk Assessment, Economic Evaluation and Decisions (RIS525)
Studiepoeng: 10
-
IND500: Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
IND510: Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
-
3. semester ved UiS eller utveksling
-
3. semester ved UiS
-
Obligatoriske emner 3. semester
-
OFF520: Rørledninger og stigerør
Andre år, semester 3
-
OFF550: Undervannsteknologi
Andre år, semester 3
-
OFF600: Marine Operasjoner
Andre år, semester 3
-
-
Anbefalte valgemner 3. semester
-
BYG570: Levetidsforlengelse av konstruksjoner
Andre år, semester 3
-
OFF610: Offshore vindturbinteknologi
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-