RISKY-prosjektet studerer de praktiske konsekvensene av en ny risikodefinisjon basert på usikkerhet.
De siste årene har Petroleumstilsynet forandret hva de legger i risiko-begrepet. Tidligere definerte man risiko som produktet av sannsynlighet og konsekvenser av en hendelse, men nå er definisjonen: «Med risiko menes konsekvensene av virksomheten med tilhørende usikkerhet.» Dermed ligger usikkerhet som en kjernekomponent i risikobegrepet. Forandringen får betydning for både hva som må legges i olje- og gassbransjens risikovurderinger, og hvordan risiko forvaltes i andre organisasjoner. Også i andre bransjer, internasjonale standarder og vitenskapelige fagmiljø har man de siste åra hatt satt søkelyset på på usikkerhet i risikobegrepet.
RISKY-prosjektet ledes av NTNU Samfunnsforskning, og forskningspartnere er Universitetet i Stavanger, NTNU, SINTEF Digital og det australske universitetet RMIT. Prosjektet varer fra 2021 til 2024. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, Petromax. Ole Andreas Engen leder UiS gruppen i prosjektet.
Målet er å forbedre risikoregulering og risikohåndtering, gjennom å:
- Undersøke hvordan den generelle risikoforståelsen har utviklet seg, og hvordan det har ført til den fundamentale endringen i risikobegrepet.
- Undersøke hvordan risikokonseptet har blitt iverksatt og videre utviklet i olje- og gasselskap, regulering, kontroller og granskning i Norge.
- Undersøke hvordan norsk petroleumsbransjes skifte i risikodefinisjon, tolkning og implementering har vært i forhold til andre land og bransjer.