Informasjon om våre forskningsprosjekter og forskningsnettverk.
Forskningsprosjekter
PITCH: Petroculture’s Intersections with The Cultural Heritage sector in the context of green transitions (2023-2027)
PITCH-prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom akademiske og kulturelle organisasjoner i seks land. Det har som mål å styrke innbyggernes engasjement med kulturarven og dens forhold til tidligere og nåværende petrokulturer for å legge grunnlaget for raske, samfunnsdekkende grønne omstillinger i Europa. Prosjektet ledes av Dolly Jørgensen og er finansiert av EU Horisont Europa-programmet og UKRI.
Good Fire: En miljøhistorie med brenning for arealforvaltning i Norge og nord (2023-2027)
Good Fire er miljøhistorisk prosjekt om håndtering av skogbrann. Etter hvert som skogbrannene blir større og mer intense i den boreale sonen, har Norge og andre land begynt å eksperimentere med «Prescribed Fire» (for eks., bråtebrenning, flatebrenning, eller lyngbrenning) for å kontrollere skogbrann. På landsbygda og i fjellet er det lange tradisjoner med brenning av hensyn til landbruk, skogbruk, sikkerhet og estetiske forhold. Good Fire undersøker brenningens historie i Norge og det boreale nord, herunder Skandinavia og Nord-Canada. Prosjektet utforsker hvordan forholdet mellom skogbrann og arealforvaltning har utviklet gjennom tiden. Prosjektet ledes av Charlotte Wrigley og er finansiert av Forskningsrådets FRIHUMSAM program.
DigiFREN: Digital Aestheticization of Fragile Environments (2022-2025)
Den historisk og etnografisk baserte forskningen til DigiFREN vil belyse digital estetisering i/av skjøre miljøer, nemlig hvordan er digitale medier og teknologi involvert i å omforme miljøoppfatninger, følelser, forestillinger og praksiser. Finn Arne Jørgensen er partner i dette prosjektet, som finansieres gjennom CHANSE-programmet.
En nasjon med bilmekanikere: dyrlighet og urfolk i amerikansk bilkultur (NOMECH) (2023-2025)
På prosjektet "NOMECH" forsker Daniel Bowman på skjønnlitteratur skrevet av urfolksamerikanske forfattere fra slutten av 20. århundre og undersøker litterære skildringer av dyr, biler og det naturlige miljøet. Prosjektet er finansiert av EU Horizon MSCA PF 2022-programmet.
"Weathering Colonial Calcutta": klima, kultur og hverdagsopplevelser av været, 1800-1945 (2023-2025)
På prosjektet "Weathering Colonial Calcutta" forsker Animesh Chatterjee på historien om det urbane, materielle og kulturelle i koloniale Calcutta i forhold til skiftende ideer om og hverdagslige opplevelser av været. Prosjektet er finansiert av EU Horizon MSCA PF 2021-programmet.
AtHOME forsker på hvordan vi kan forstå måten at dyr kan være hjemme blant menneskeskapt infrastruktur. Dette prosjektet er finansiert gjennom FRIPRO-programmet i Norges Forskningsråd.
Nuclear Nordics (2021-2022)
Nuclear Nordics utforsker historien om radioaktivt avfall i Norden fra 1960-tallet til slutten av 1990-tallet. Med fokus på den siste delen av brenselssyklusen, analyserer prosjektet de transnasjonale implikasjonene av radioaktivt avfall innenfor og mellom miljøer, samfunn og teknologier. Dette prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd, International Mobility Grant (324293) hos The Greenhouse på Universitetet i Stavanger og på KTH.
EnviroCitizen er et Horisont 2020-finansiert prosjekt som tar sikte på å forske på hvordan man kan oppmuntre folk til å være mer miljøbevisst gjennom engasjement med grasrotforskning.
Prehistoric Paradigms of 'Animalised' Art from Modernist Visions of Utopia to Post-History (2021-2023)
Prosjektet undersøker hvordan avantgarde-kunstnere i starten av forrige århundre, så vel som kontemporære kunstnere, er inspirert av arkeologiske oppdagelser, særlig av paleolitisk hulekunst og dens representasjoner av dyr. Prosjektet ønsker også å utfordre antroposentriske antagelser som ligger til grunn for tradisjonell forskning. Prosjektet er finansiert av EU gjennom MSCA IF 2019-programmet.
Locative Technologies har som mål å vise hvordan mennesker har navigert historisk i naturen og hva det betyr for deres forhold til naturen. Prosjektet undersøker hvordan moderne lokasjons teknologier ser ut til å skille oss fra naturen, og vurderer om formatet til den lokasjons teknologi påvirker vår følelse av sted og forhold til naturen. Locative Technologies er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Stavanger og Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og er finansiert av Norges forskningsråds FRIPRO-program.
Beyond Dodos and Dinosaurs (2018-2023)
Prosjektet undersøker hvordan historien om utryddelsen av arter og gjenoppretting av arter har blitt husket og vist offentlig i naturfokuserte museer fra det nittende århundre til i dag. Dette prosjektet er finansiaert av Norges Forskningsråd SAMKUL-programmet.
Wildsmoke undersøker historien om forbigående brannrøyk på den nordlige halvkule som en del av fortiden og fortsatt miljøendring. Prosjektet sporer røyk over politiske og disiplinære grenser. Det innebærer nasjonal og regional politikk for klimaendringer, særlig spørsmål om sosial rettferdighet og miljømessig rettferdighet i de områdene av Europa som er mest rammet av røykesesonger. Wildsmoke er finansiert av EU, gjennom MSCA IF 2019-programmet.
Red and White: The Globalization of Wine in the Anthropocene (2020-2022)
Prosjektet spør hvordan vitenskap og teknologi har blitt utnyttet for å utvide vinindustrien globalt i det 20. og 21. århundre, og hvordan det har forandret vinenes smak når klimaet blir varmere. Red and White er finansiert av EU, gjennom MSCA IF 2019-programmet.
Greening the Poles (2017-2022)
Prosjektet utforsker hvor, når og hvordan polarområdene endret fra områder hvor folk måtte beskyttes til områder som måtte beskyttes av mennesker. Dette prosjektet er finansiert av European Research Council (ERC) Horisont 2020 program (grant agreement No. [716211 - GRETPOL]).
Extinction as Cultural Heritage (2018-2022)
Dette prosjektet undersøker hvordan institutusjoner for kulturminner kan engasjere seg i artsutryddelse og utvinning av arter som er utrydningstruet. Prosjektet undersøker hvordan menneskets natur-forviklinger av moderne utryddelse kan plasseres i kulturelle sammenhenger innenfor utstillinger i museer og kunstgallerier. Dette projesktet er finsansiert gjennom Joint Programming Initiative for Cultural Heritage, et EU-støttet initiativ.
Forskningsnettverk
NoRS-EH er en nasjonal forskerskole i miljøhumaniora. Skolen er et samarbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, og Universitetet i Stavanger. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådets nasjonale forskerskoler program.
Asia-Norway Environmental Storytelling Network (ANEST) utforsker hvordan kunnskap og verdier om miljø formidles og forhandles gjennom fortellinger i en rekke ulike sjangre. Det tverrfaglige samarbeidet mellom norske og asiatiske forskere gjør det mulig å sammenligne og kontrastere miljøfortellinger i ulike kulturelle kontekster. Det er finansiert av Forskningsrådets INTPART-program.
BRIGHT: Bringing Research in Green Humanities into Teaching
BRIGHT nettverket ble etablert i 2018 som et NordPlus Higher Education Nettverk. Målet med nettverket er å oppmuntre og støtte samarbeid om miljøhumanistisk undervisning blant de nordiske og baltiske landene. Nettverket er finansiert av Nordplus og The Greenhouse.
The Greenhouse publikasjoner ved UiS Scholarly Publishing Services
The Greenhouse har en stadig voksende serie med publikasjoner som er digitalt tilgjengelig på UiS sine nettsider.