Ny bok om Popkulturturisme og fan-pilegrimsreiser

I februar ble boken "Touristic World-Making and Fan Pilgrimage in Popular Culture Destinations", redigert av blant annet UiS-professor i reiseliv Christine Lundberg. Les mer om redaktørenes forskning og egne erfaringer med fan-pilegrimsreiser.

Publisert Sist oppdatert

Interessen startet med bokserien Twilight saga

Bok cover
Boken utfordrer den dominerende reduksjonistiske tilnærmingen til populærkultur og turisme, og argumenterer for en mer helhetlig tilnærming.

Boken "Touristic World-Making and Fan Pilgrimage in Popular Culture Destinations" ble utigtt i februar 2024, med Christina Lundberg (UiS), Vassilios Ziakas og Maria Lexhagen som redaktører.

- Interessen for populærkulturell turisme startet i 2008 da den første Twilight Saga-filmen ble utgitt. Da oppdaget vi turisters skildringer av reiser til stedene som var knyttet til vampyrer og varulver i serien, forteller redaktørene.

Dette fikk redaktørene til å reflektere over egne reiser til steder fra filmer som Highlander i Skottland og steder forbundet med det bandet U2 i Frankrike.

- Vi innså at det var felles trekk mellom ulike former for populærkultur og publikums lengsel etter å oppleve stedene knyttet til deres interesser, sier de videre.

Skaper et helhetlig bilde av populærkulturell turisme

Boken utfordrer den dominerende reduksjonistiske tilnærmingen til populærkultur og turisme, og argumenterer for en mer helhetlig tilnærming. Boken utforsker hvordan populærkulturelle destinasjoner skapes gjennom møtet mellom fan-interesser og destinasjonenes respons. Vi oppfordrer til å se på turistmål som komplekse "verdener" som formes av ulike interessenter og fansenes reiseadferd. Ved å bruke ulike perspektiver og metoder, søker vi å belyse hvordan disse destinasjonene skaper symbolske bilder av verden.

Portretter av redakørene i en collage.
Redaktørene. Fra venstre: Vassilios Ziakas, Maria Lexhagen og Christina Lundberg.

Redaktørene håper leserne vil forstå viktigheten av "world-making" i populærkulturelle destinasjoner, og hvordan disse stedene skapes gjennom samspillet mellom fansamfunn og destinasjonenes interessenter. Ved å bruke world-making som analytisk rammeverk, kan man undersøke hvordan fantasi og virkelighet, turisme og hverdagsliv, fan-identiteter og stedsutvikling påvirker hverandre. De forteller at det var givende å se hvordan bidragene til boken knyttet sammen ulike perspektiver og bidro til å skape et helhetlig bilde av populærkulturell turisme.

- Vi ble overrasket over hvor mektige fanpraksiser er når det gjelder å forme populærkulturelle destinasjoner, og hvordan disse reisene kan bygge bro mellom det lokale og det globale.

Relaterte nyheter

Fremtidens ansvarlige turisme samler nordiske eksperter

Den nettbaserte seminaruken om ansvarlig turisme (18.-22. mars 2024), som arrangeres i nordisk samarbeid, tar opp aktuel...

Kaleidoskop - en festival fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Kaleidoskop setter fokus på viktige hendelser, livsendringer og kritiske perspektiver. Ved å presentere ulike synsvinkle...

Ta en utdanning innen digital serviceledelse, hotelledelse eller reiselivsledelse

Vil du ha en utdanning der du kan jobbe i store deler av verden, og i en dynamisk og voksende servicesektor?

Nå kan du søke om masterstipend på 15.000 kroner

Stavanger har 900 års-jubileum i 2025. Forskertalenter på masternivå inviteres til å søke om masterstipend på 15.000 kro...

Flere publiseringspoeng til samfunnsvitenskapelige forskere

På fem år har antall publiseringspoeng oppnådd av samfunnsvitenskapelig forskning ved UiS, mer enn doblet seg.

Destinasjonar med vinterturisme lir mindre av sesongsvingingar

Oddne Skrede har forska på norske reiselivsbedrifter og deira omgjevnader: Korleis konkurrerer dei med kvarandre? Og kor...

5,7 millioner til å optimalisere nye dagligvareprodukter

UiS-forskere skal samarbeide med Foodback i et nytt prosjekt som skal jobbe for å øke nye produkters sjanse for å overle...

Ny professor i reiselivsøkonomi

Jinghua Xie er tildelt kvalifikasjonsopprykk til professor i reiselivsøkonomi på Norsk hotellhøgskole.

Nyheter fra NHS: Dette skjer for tiden

Det er spennende tider hos Norsk hotellhøgskole (NHS), og med tankesettet «gode steder å bo, er gode steder å besøke» i ...

Hotellhøgskolen feiret 110 år med konferanse og bankett

Hotell-, reiselivs- og servicebransjen samlet seg denne uken på UiS for faglig input om identitetsbygging og omdømme – o...

Yrende liv på karrieredag

I dag møtte Malin Rønning muligens sin framtidige arbeidsgiver, under Norsk hotellhøgskoles karrieredag.

Nytt studieprogram innen digital serviceledelse

Fra høsten 2023 kan du ta bachelorprogrammet digital serviceledelse ved Universitetet i Stavanger.

Samles over grytene for å skape gode retter og fine vennskap

Studenter ved Norsk hotellhøgskole arrangerer jevnlige matkvelder for spiselig, sosialt og faglig påfyll.

Eksperter på markedsføring, innovasjon og organisasjonspsykologi til Norsk hotellhøgskole

Tre nye professorer er klare til semesterstart ved Norsk hotellhøgskole. Skolen styrker det faglige tilbudet til student...

Skal kartlegge håndtering av seksuell trakassering i hotell- og reiselivsbransjen

Medlemmer av forskergruppen WITH har fått innvilget 900 000 kr til å se på hvordan seksuell trakassering håndteres i nor...

Flere studenter fullførte grad med skreddersydd tilbud

Individuelt opplegg for å fullføre bachelorgraden har gitt gode resultater.

Finn en ekspert på ledelse, hotell, reiseliv eller servicenæring

UiS og Norsk hotellhøgskole har flere eksperter som forsker på et bredt spekter av temaer innenfor ledelse, hotell- og r...

– Målet er å bli hotelldirektører

Det er den klare meldingen fra to studenter ved Norsk hotellhøgskole, som er i ferd med å gjøre ferdig bachelorgradene...

– Tett på næringslivet, utvikler ledere og supert studentmiljø

Det er noen av tilbakemeldingene Norsk hotellhøgskole får fra tidligere studenter. Svært mange har lederstillinger innen...

Feiret framtidens ledelse og innovasjon

Det nye UNESCO-professoratet innen ledelse, innovasjon og framtidskyndighet ble feiret med refleksjoner om framtiden og ...

Sabla sprudlende start på 110-årsjubileet

To tidligere studenter ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger, Bent Høie og Dag Terje Klarp Solvang, sab...

Norsk hotellhøgskoles 110 års-jubileum

I 2022 er det 110 år siden Norsk hotellhøgskole ble etablert. Jubileet feires gjennom året med ulike aktiviteter.

Får nesten fem millioner til å utvikle ny master

Norsk hotellhøgskole og UNESCO-professoratet i ledelse, innovasjon og fremtidskyndighet får 4 856 000 kroner av Direktor...

Her «gamer» studentene i forelesningen

For å lære studentene mest mulig om markedsføring legges pensumbøker og vanlige forelesninger vekk for en periode, til f...

Butikkdøden: Korleis blir framtidas bykjernar?

Nye handlemønster krev nye strategiar for sentrumsbutikkane. Eit millionprosjekt skal sjå på moglegheitene handelsstande...

Skal sjå på utviklinga av norske reisemål

I eit utval nedsett av regjeringa, som skal gi råd om reisemålsutvikling og besøksforvaltning i norske kommunar, sit Tru...

Mentorprogram gjorde Bethina helt sikker på karrierevalget

Studenter fra Norsk hotellhøgskole har i ti år blitt spilt gode av personlige mentorer fra bransjen. For Bethina Gjersaa...

Fagside for Norsk hotellhøgskole

Her finner du ressurser som gir deg tilgang til statistikk og markedsanalyser, samt den nyeste forskningen innen hotell-...

Reiselivet skal gjenreises: Bransjen er optimistisk

Pandemiåret ga reiselivsbransjen en mulighet til å nullstille seg og tenke nytt. Nå ser bransjen framover – med oppmerks...

Masterstudenter ved SV-fakultetet kan nå søke om publiseringsstøtte

Et publiseringsstipend på 45 000 kroner kan bli ditt dersom du ønsker å skrive en artikkelversjon av masteroppgaven din.

Tidsskrift med UiS-regi 20 år

For 20 år siden så Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism dagens lys. Det feires med et stort jubileumsnummer f...

"En fleksibel og spennende bransje"

Odd Petter Meinseth hadde som mål å bli hotelldirektør. Med en bachelor fra Norsk Hotellhøgskole klarte han det.

Utdanning ved Norsk hotellhøgskole er helt riktig nå

Arne Sørvig studerte ved Norsk Hotellhøgskole fra 1991-1996, med Master of Science gjennom samarbeidet med Cornell Unive...

Fra Norsk hotellhøgskole til regionsdirektør

Daglig leder på Quality Airport Hotel i Sola, Lars Roalkvam, har lang bransjeerfaring og grunnlaget fikk han på Norsk Ho...

Hva skaper altoppslukende opplevelser?

Disputas: Noen opplevelser er så altoppslukende at du glemmer alt rundt deg. Slike opplevelser har Veronica Blumenthal f...

Stipendipraten: Forsker på euforiske opplevelser

Stipendiat Veronica Isabel Blumenthal enser ingenting rundt seg når hun er på konsert eller hører på LP-plater. Nå prøve...

Stipendipraten: Lar seg begeistre av naturopplevelser, reising og statistikk

Da Lukasz Derdowski forelsket seg i norsk natur og kultur, tok han med seg kona og flyttet fra Polen til Norge. Banker d...

Kickstarta studia

– De har valt rett. Vi treng dykk, var meldinga til nye NHS-studentar då dei møtte bransjen, og potensielle framtidige a...

Ny podkast om reise

Veronica Blumenthal og Sten Hansson er hekta på reise, og vil inspirere flere til å reise andre steder enn de typiske ch...

Hjelper studenter å fullføre

Tidligere studenter ved Norsk hotellhøgskole som mangler studiepoeng, kan få individuelt opplegg for å fullføre bachelor...

Norsk hotellhøgskole (NHS)

Norsk hotellhøgskole utdanner studenter innen service-, hotell- og reiselivsledelse på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. NHS er i front på forskning knyttet til servicenæringen og hotell- og reiselivsbransjen. Instituttet er verdaens nest eldste hotell- og reiselivsutdanning, og har siden 1912 utdannet hotelledere og andre ledere innen reiseliv og servicesektoren.

Studier på NHS