Utvalgte juridiske emner (BHO120)
Næringsvirksomhet innenfor servicenæringene, herunder hotell og restaurant, skjer innenfor rettslige rammer. Det er viktig for utøvelsen av all slik næringsvirksomhet at man har kunnskap om hvilke rettsregler som gjelder, hvilke metoder man bruker for å bestemme reglenes innhold og hvordan man fører faktiske situasjoner inn under respektive regel. Emnet dekker både privatrettslige og offentligrettslige regler og juridisk metode.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Emnekode
BHO120
Versjon
2
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Læringsutbytte
Etter å ha fulgt undervisning og forelesninger, og etter øvinger og oppgaveløsninger i dette emnet, skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
- Ha god kunnskap om juridisk metode og rettskildelære
Ha god kunnskap om rettsreglene innfor følgende rettsområder:
Rettskildelære
- Grunnprinsippene for juridisk metode
- Rettskildefaktorene og deres betydning og funksjon ved dannelse av rettsregler
- Rettskildeprinsippene og deres betydning for rettskildefaktorene og individuelle rettsspørsmål
Avtalerett
- Reglene om inngåelse, revisjon og opphør av avtaler
- Reglene om fullmaktsforhold
- Reglene om ugyldige avtaler
- Den generelle formuerettslige lempningsregelen i avtaleloven §36
Arbeidsrett
- Reglene om ansettelse
- Reglene om oppsigelse og avskedigelse
- Ferielovgivningen
Forvaltningsrett
- Reglene om forvaltningslovens kap. I,II samt IV-VII
- Reglene dokumentinnsyn etter Offentlighetslova
Ferdigheter:
- Anvende juss og fakta innenfor kunnskapsområdene i næringsrelaterte situasjoner
Generell kompetanse
- Evne å anvende juridisk metodikk basert på rettskildefaktorer og rettslige prinsipper
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
En skriftlig prøve | 1/1 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | Lovdata |
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Dag OsmundsenArbeidsformer
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Juss for hotell og reiseliv (BHO120_1) | 10 |