Hotelledelse - bachelorstudium
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Vekting (stp)
180
Studieprogramkode
B-HOTLED
Studienivå
Bachelor studium
Fører til grad
Bachelor i hotelledelse
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
6 Semestre
Grunnstudium
Ja
Undervisningsspråk
Norsk
Bachelorprogrammet i hotelledelse er et studium som gir bred anvendt og teoretisk kunnskap for å utføre ledelsesoppgaver i hotell- og serviceorganisasjoner.
Studiet har som mål å bygge kunnskap, innsikt og forståelse for ledelse på en slik måte at den enkelte student blir i stand til på selvstendig grunnlag, å ta ansvar for å løse de oppgaver som gjelder innenfor hotell- og servicebransjen.
Bachelorprogrammet i hotelledelse er en tverrfaglig utdanning i skjæringspunktet mellom ledelse, strategi og økonomi med søkelys på menneskelig relasjoner som gjør studenten i stand til å ta gode beslutninger som framtidig leder. Studenten får en bred forståelse for hvordan man leder en organisasjon, samtidig som en har helt spesifikk kunnskap om hotellbransjen og dens utfordringer.
Andre emner som vektlegges er kommunikasjon, organisasjonskultur, markedsføring, måltidsledelse og strategiutvikling med spesiell fokus på hotell- og service industrien, personalledelse og kunde/gjestebehandling.
En vesentlig del ved studieprogrammet er læring av kulturelle ferdigheter knyttet til serviceinnstilling, kommunikasjon og relasjonsbygging, og hvordan man systematisk anvender dette i ledelse av serviceorganisasjoner. Det er det psykologiske perspektivet som har fokus, møte mellom mennesker i service situasjoner.
Studiet vektlegger også bruken av analyseverktøy, beslutningsstøttesystemer og ledelsesteknikker ved problemløsning.
Det er en overordnet målsetting for programmet å utvikle studentenes evner til selvstendig tenkning og utøvelse av ansvarlig lederskap med fokus på bærekraftskompetanse. Dette innøves gradvis i de ulike emnene, og fokus på dette tiltar ved økning i faglig bredde og dybde gjennom studietiden.
Studiets varighet, omfang og nivå
Det treårige bachelorprogrammet i hotelledelse omfatter 180 studiepoeng. Fullført studium gir rett til tittelen bachelor i hotelledelse.
Innpassing / overgangsordninger
Studenter med relevante eksamener fra andre utdanningsinstitusjoner kan, etter opptak til bachelorprogrammet i hotelledelse, søke om innpassing av disse eksamenene. Søknaden leveres ved semesterstart og må dokumenteres med karakterutskrifter og emnebeskrivelser/fagplaner. Hver søknad behandles individuelt.
Arbeids- og undervisningsformer
I studieprogrammet brukes det varierte arbeidsformer. De mest brukte arbeidsformene er forelesninger, seminarer, selvstudier, prosjekter, case basert læring, obligatoriske og frivillige gruppeoppgaver med presentasjoner, og næringslivsbesøk.
Vurderingskriterier
Vurderingsformene varierer fra emne til emne og kan omfatte både skriftlige og muntlige eksamener, individuelt og i grupper. Noen emner bruker underveisvurderinger, andre bare sluttvurderinger. Se presentasjoner av de enkelte emnene for detaljerte angivelser av vurderingsformer.
Privatister
Bachelorprogrammet i hotelledelse er ikke et åpent studium. Noen emner i studiet er likevel åpne for enkeltemnestudenter. Det fremgår av emnebeskrivelsene om man kan søke om status som enkeltemnestudent.
Annen informasjon
Alle emnene benytter datasystemet Canvas for direkte kommunikasjon mellom lærer og student, utveksling av notater, opplysninger om opplegg og lignende.
Læringsutbytte
Etter endt program er det forventet at kandidatene har følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Ha spesialkunnskap om planlegging, drift, og aktuelt regelverk innen hotell, service- og vertskapsbedrifter.
- Ha kunnskap om organisasjon og ledelse: serviceledelse, personalledelse, organisasjons-teori og -kommunikasjon, ofte fra at et psykologisk perspektiv.
- Ha kunnskap om økonomisk planlegging, beslutninger og kontroll på bedriftsøkonomisk og næringsøkonomisk nivå.
- Ha grunnleggende kompetanse i markedsførings og forskningsmetode.
Ferdigheter:
- Kunne integrere teoretisk kunnskap og anvende den på hotellrelaterte problemer av praktisk art.
- Kunne strukturere en operativ analyse, planlegging, og implementering av prosjekt innen hotell- og servicenæringen.
- Evne til metodisk å fremskaffe relevante og sikre data som grunnlag for analyse, beslutninger og kontroll.
Generell kompetanse:
- Ha evnen til å arbeide selvstendig eller som en del av et team i små, mellomstore og multinasjonale hotell- og servicebedrifter.
- Ha en helhetlig forståelse av hotell- og servicenæringens betydning for individet og samfunnet for øvrig, også med tanke på miljø og bærekraft.
- Evne til skriftlig og muntlig presentasjon.
- Evne til systematisk og selvstendig kunnskapsetablering.
Hva kan du bli?
Med en bachelor i hotelledelse kan du jobbe som:
- Leder- og mellomleder i hotellbransjen
- Leder- og mellomleder i næringslivet
Tidligere studenter jobber blant annet som:
- Event- og festivalleder
- Personal- og HR-sjef
- Markedssjef
- Reiselivsdirektør
- Hotelldirektør
Bachelorgraden i hotelledelse kvalifiserer blant annet til:
- Digitale samfunn og sosiale transformasjoner
- Endringsledelse
- Energi, miljø og samfunn
- Risk Analysis, spesialisering i Risk Governance
- Regnskap og revisjon (må dekke fagkravene fastsatt av UHR-ØA)
- Service leadership in International Business
- Samfunnssikkerhet
- Økonomi og administrasjon (må dekke fagkravene fastsatt av UHR-ØA)
Emneevaluering
Evalueringer utgjør en sentral del av kvalitetssystemet ved UiS. Studentevaluering av emnene i programmet vil bli gjennomført i henhold til SV-fakultetets evalueringssystem.
Studieplan og emner
Oppstartssemester:
-
Obligatoriske emner
-
BHOBAO: Bacheloroppgave i hotelledelse
Tredje år, semester 5
-
BHO307: Revenue management
Tredje år, semester 6
-
-
5. semester, emner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling 5. semester
-
Ved UiS - Velg 3 emner
-
BRH385: Lederlaboratorium
Tredje år, semester 5
-
BHO120: Utvalgte juridiske emner
Tredje år, semester 5
-
BHO302: Prosjektledelse
Tredje år, semester 5
-
BRH310: Digital Markedsføring
Tredje år, semester 5
-
BRL370: Adventure Tourism and Entrepreneurship
Tredje år, semester 5
-
BRH312: Event Project Planning and Management
Tredje år, semester 5
-
SV100: Bærekraft og grønn omstilling
Tredje år, semester 5
-
-
-
Obligatoriske emner
-
BDS110: Digital kommunikasjon i serviceorganisasjoner
Andre år, semester 3
-
BHO201: Finansregnskap
Andre år, semester 3
-
BRH210: Markedsføring
Andre år, semester 3
-
BHO285: Strategisk hotelledelse
Andre år, semester 4
-
BRH220: Samfunnsvitenskapelig metode
Andre år, semester 4
-
BRH230: HR-ledelse (HR)
Andre år, semester 4
-
BHOBAO: Bacheloroppgave i hotelledelse
Tredje år, semester 5
-
BHO307: Revenue management
Tredje år, semester 6
-
-
5. semester, emner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling 5. semester
-
Ved UiS - Velg 3 emner
-
BHO300: Gastronomy
Tredje år, semester 5
-
BRH385: Lederlaboratorium
Tredje år, semester 5
-
BHO120: Utvalgte juridiske emner
Tredje år, semester 5
-
BHO302: Prosjektledelse
Tredje år, semester 5
-
BRH310: Digital Markedsføring
Tredje år, semester 5
-
BRL370: Adventure Tourism and Entrepreneurship
Tredje år, semester 5
-
BRH312: Event Project Planning and Management
Tredje år, semester 5
-
-
-
Obligatoriske emner
-
BHO140: Introduksjon til hotelledelse
Første år, semester 1
-
BHO160: Matematikk og statistikk
Første år, semester 1
-
BRH101: Etikk og samfunnsansvar
Første år, semester 1
-
BHO202: Måltidsledelse
Første år, semester 2
-
BRH100: Serviceledelse
Første år, semester 2
-
BRH110: Bedriftsøkonomi
Første år, semester 2
-
BDS110: Digital kommunikasjon i serviceorganisasjoner
Andre år, semester 3
-
BHO201: Finansregnskap
Andre år, semester 3
-
BRH210: Markedsføring
Andre år, semester 3
-
BHO285: Strategisk hotelledelse
Andre år, semester 4
-
BRH220: Samfunnsvitenskapelig metode
Andre år, semester 4
-
BRH230: HR-ledelse (HR)
Andre år, semester 4
-
BHOBAO: Bacheloroppgave i hotelledelse
Tredje år, semester 5
-
BHO307: Revenue management
Tredje år, semester 6
-
-
5. semester, emner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling 5. semester
-
Ved UiS - Velg 3 emner
-
BHO300: Gastronomy
Tredje år, semester 5
-
BRH385: Lederlaboratorium
Tredje år, semester 5
-
BHO120: Utvalgte juridiske emner
Tredje år, semester 5
-
BHO302: Prosjektledelse
Tredje år, semester 5
-
BRH310: Digital Markedsføring
Tredje år, semester 5
-
BRL370: Adventure Tourism and Entrepreneurship
Tredje år, semester 5
-
BRH312: Event Project Planning and Management
Tredje år, semester 5
-
-