Lurer du på hvordan du er forsikret, eller har du spørsmål om forsikring? Her finner du informasjon om forsikringer ved Universitetet i Stavanger.
Generelt om forsikring
Studenter har ikke egen forsikringsordning gjennom Universitetet i Stavanger fordi statlige utdanningsinstitusjoner ikke har lov til å tegne forsikringer på studentenes vegne. Som student er du derfor ikke forsikret gjennom UiS.
Staten er såkalt selvassurandør.
Dersom studenter ønsker å ha samme forsikringsdekning som arbeidstakere ved universitetet, må de tegne en egen reise- og personskadeforsikring.
I noen tilfeller kan studenter fremdeles være dekket av foreldrenes forsikringer.
Forsikring etter folketrygdloven
Yrkesskadeforsikring
Studenter omfattes av folketrygdlovens bestemmelser om yrkesskadedekning etter Lov om folketrygd (folketrygdloven) § 13-10, og har yrkesskadedekning for yrkesskader de blir påført på undervisningsstedet i undervisningstiden forutsatt at de er medlemmer i folketrygden.
Studenter ved statlige universiteter og høyskoler er ikke forsikret via sin utdanningsinstitusjon. Skal studentene ha en fullgod dekning hvis de blir utsatt for skade, må de tegne egne private forsikringer.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) har utarbeidet veiledningen "Forsikrings- og erstatningsrettslige spørsmål vedrørende studenter i universitets- og høgskolesektoren". Veilederen har informasjon om forsikrings- og erstatningsspørsmål i tilknytning til skade som studenter kan bli påført i forbindelse med studier og forskning.
UHRs gjennomgang av regelverket viser at det er nokså komplisert og uoversiktlig. Studenter som har yrkesskadedekning gjennom folketrygden for skader de blir påført på undervisningsstedet i undervisningstiden (yrkesskade). Blir de påført skade utenfor undervisningen vil ikke særfordelene ved yrkesskade i folketrygden gjelde. Dersom skaden skyldes at noen har handlet uaktsomt eller den som har voldt skaden kan ha ansvar uten egen skyld (objektivt ansvar), vil studenten kunne kreve erstatning. Dette er midlertid en tung prosess hvor det kan bli nødvendig å reise sak for domstolene. Studenten vil også ha hele bevisbyrden.
Oppsummert: Skal studentene ha en fullgod dekning hvis de blir utsatt for skade, må de tegne egne private forsikringer.
Forsikring i praksis
Mer om forsikring og rutiner ved uhell og skader i praksisperioden
I noen situasjoner er du som student yrkesskadeforsikret mot uhell, sykdom og skade som skyldes en arbeidsulykke som oppstår i en undervisningssituasjon. Dette reguleres av folketrygdloven § 13-10.
Yrkesskadeforsikringsloven gjelder i utgangspunktet ikke for studenter. Dersom studenter er i praksis, kan det likevel på visse vilkår utbetales ytelser etter yrkesskadeforsikringsloven i tillegg til ytelsene etter folketrygdloven.
Når studenter er i praksis vil de kunne regnes som arbeidstakere etter yrkesskadeforsikringsloven § 2 dersom de "gjør arbeid eller utfører verv i arbeidsgiverens tjeneste". Dette forutsetter at tre vilkår er oppfylt:
- studenten må ha utført et arbeid for en arbeidsgiver i arbeidstiden
Det stilles ikke krav om at studenter som er i praksis må ha utført et arbeid av samme kvalitet som en fast arbeidstaker på samme arbeidssted. Dersom vilkårene er oppfylt kan dette føre til at studenter får en større forsikringsutbetaling enn de ville ha fått etter folketrygdloven.
Hvis studenten ikke skulle være dekket av denne loven, vil de måtte betale egenandel selv, for så å komme til praksisadministrasjonen for å fylle ut skjema angående «uønsket hendelse», samt skjema «13-07.05» hos NAV. Mer informasjon om skademelding ved yrkesskade finner du her: nav.no.
I tilfellet hvor skolen ikke dekker utgiftene, er det UiS som er å regne som «arbeidsgivere». Dersom skade, plikter arbeidsgiver å melde til NAV. Les mer om yrkesskade på nav.no
Forsikring under utenlandsoppholdet
Sett deg nøye inn i relevant informasjon for deg og ditt utenlandsopphold
Som student som skal studere i utlandet, er det viktig å ha tilstrekkelig reise-, helse- og andre tilleggsforsikringer. Universitetet i Stavanger gir ingen forsikringsdekning.
Sjekk om du er medlem i norsk folketrygd og hvilke ytelser du har rett på under utenlandsoppholdet. Husk at folketrygdens stønadssystem ikke alltid gir fullgod dekning – det inkluderer blant annet ikke reise- og ulykkesforsikring, innboforsikring eller hjemtransport ved sykdom.
For å være godt dekket anbefales det å tegne egen privat forsikring. Forsikringen bør dekke formålet med utenlandsoppholdet og hele perioden du er i utlandet.
Les om medlemskap i Folketrygden og hva som gjelder for deg når du er student i utlandet.
Les om beredskap før og under utenlandsoppholdet.
Les mer om Forsikring under utenlandsoppholdet her.
Forsikring for utenlandsstudenter ved Universitetet i Stavanger
Health insurance and the Norwegian National Insurance Scheme
Depending on how long you stay in Norway, students can be automatically covered by the National Insurance Scheme.
Read more about health insurance here: Health Matters | University of Stavanger.
Erstatningsansvar for skader oppstått ved Universitetet i Stavanger
Alminnelige erstatningsrettslige prinsipper
Universitetet i Stavanger vil etter alminnelige erstatningsrettslige prinsipper kunne være erstatningsansvarlig for skader som har oppstått som følge av uaktsomhet fra universitetets side. Dette kan være uaktsomhet fra universitetets ansatte og skader som har oppstått på grunn av feil ved bygninger eller teknisk utstyr.
Dersom studenter mener de har et økonomisk krav overfor Universitetet i Stavanger, må dette gjøres kjent for universitetet. Dette kan gjøres ved å ta kontakt med fakultetet eller instituttet der skaden skjedde så snart som mulig for å registrere skaden.