Biologisk kjemi - master i realfag
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2024-2025
Vekting (stp)
120
Studieprogramkode
M-BIOENG
Studienivå
Mastergrad iht §3, 2 år
Fører til grad
Master of Science
Heltid/deltid
Heltid
Varighet
4 Semestre
Grunnstudium
Nei
Undervisningsspråk
Engelsk
Masterprogrammet i biologisk kjemi er et internasjonalt program der undervisningsspråket er engelsk. Hovedmålet med programmet er at studenten skal oppnå avansert kunnskap i molekylær- og cellebiologi, i tillegg til biokjemi. Studiet omfatter totalt 120 studiepoeng, tatt over 2 år.
Studiets innhold, oppbygging og sammensetning
Studiet består av en undervisnings- og en forskningsdel. Undervisningsdelen består av en basiskjerne på 30 studiepoeng obligatoriske emner, og 30 studiepoeng valgfrie emner. I forskningsdelen arbeides det med en 1-årig masteroppgave som gir 60 studiepoeng. Studenten skal gjennomføre et veiledet, originalt vitenskapelig forskningsprosjekt, hvor man arbeider i et laboratorium eller med teoretiske beregninger, behandler og diskuterer oppnådde resultater og lærer seg prinsippene for vitenskapelig rapportering og publisering.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått 2-årig mastergrad i biologisk kjemi skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1: Kandidaten har tilegnet seg avansert kunnskap innenfor de grunnleggende fagområdene innenfor biologisk kjemi, og spesialisert kunnskap innenfor et avgrenset område i forbindelse med arbeidet med masteroppgaven.
K2: Kandidaten har bred kunnskap om fagområdets vitenskapelige og instrumentelle metoder og teorier, og kan anvende den kompetansen på nye faglige problemstillinger og utfordringer innenfor fagområdet.
K3: Kandidaten kan anvende databaser og søkeverktøy for å fremskaffe relevant informasjon om et emne, teknikk eller problemstilling innenfor fagområdet.
Ferdigheter
F1: Kandidaten kan under veiledning planlegge, gjennomføre og presentere et større vitenskapelig arbeid innenfor fagområdet.
F2: Kandidaten kan arbeide selvstendig i laboratoriet, samt benytte standard laboratorieutstyr, moderne instrumentering og klassiske teknikker for å utføre eksperimenter.
F3: Kandidaten har kjennskap til, og kan anvende, aktuelle laboratorieteknikker som kloning, celle- vevskultur, kjemiske analysemetoder av metabolitter, DNA, RNA, og proteiner, immunologiske metoder, mikroskopi, massespektrometri, realtime PCR, isotermisk mikrokalorimetri, absorpsjons- og fluorescensspektroskopi.
F4: Kandidaten kan forstå formålet med ulike analysemetoder, gjennomføre eksperimenter og registrere og analysere resultatene.
F5: Kandidaten har kjennskap til de riktige prosedyrene for helse, miljø og sikkerhet i laboratoriene.
F6: Kandidaten kan formidle forskningsresultater både muntlig og skriftlig på en presis og effektiv måte.
Generell kompetanse
G1: Kandidaten har utviklet kompetanse innenfor biokjemi, bioteknologi/ bioinformatikk/molekylærbiologi, biomedisin og hvordan miljøaspekter påvirker organismer og deres fysiologi.
G2: Kandidaten har evnen til å reflektere over sentrale etiske og vitenskapelige problemstillinger knyttet til eget og andres arbeid.
G3: Kandidaten skal være i stand til å utvikle ny kompetanse innenfor fagområdene og bidra faglig i innovasjonsprosesser.
Hva kan du bli?
Studiet kvalifiserer for jobber i ulike forsknings- og industrielle virksomheter i offentlig og privat sektor. Dette kan være forskningsinstitusjoner, laboratorier, sykehus, akvakultur og havbruk, oljeindustri, matvareindustri, akademiske institusjoner og konsulentvirksomhet.
Mastergrad i biologisk kjemi, avhengig av karakterer, kvalifiserer til opptak til doktorgradsprogram innen biologisk kjemi og molekylærbiologiske fag ved Universitetet i Stavanger og andre universiteter i Norge eller utlandet.
Emneevaluering
Ordninger for kvalitetssikring og evaluering av studier er fastsatt i Kvalitetsystem for utdanning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
BIO520: Bioteknologiske arbeidsmetoder
Første år, semester 1
-
BIO580: Protein biokjemi
Første år, semester 1
-
MLJ540: Instrumentell analyse
Første år, semester 1
-
BIOMAS: Masteroppgave i biologisk kjemi
Første år, semester 2
-
-
Valgemner eller utveksling 2. semester - 30 studiepoeng
-
Emner ved UiS 2. semester
-
Anbefalte valgemner
-
BIO510: Bioinformatikk
Første år, semester 2
-
BIO515: Videregående cellebiologi
Første år, semester 2
-
BIO600: Bærekraftig mat for fremtiden
Første år, semester 2
-
-
Annet valgemne
-
MLJ640: Miljøbioteknologi og Bioprosessmodellering
Første år, semester 2
-
-
-
Utveksling 2. semester
-
Utveksling 2. semester
-
-