Spesialbiblioteket på Arkeologisk museum

Biblioteket er for ansatte, studenter og alle som er interessert i våre fagfelt. Våre spesialområder er arkeologi, konservering, museologi, botanikk, kunsthistorie, middelalderhistorie og lokalhistorie for Stavanger og Rogaland.

Publisert Sist oppdatert
Åpningstider i museets stengeperiode

Arkeologisk museum er stengt på grunn av ombygging. Biblioteket er i ombyggingsperioden kun åpent for museets ansatte. Dersom andre har behov for å besøke biblioteket kan det avtales tid på forhånd via e-post.

Her finner du bibliotekets åpningstider i perioden 30. oktober 2023 til høsten 2024:

Biblioteket vil være betjent:

Mandag: 09-15.
Tirsdag: Ubetjent bibliotek.
Onsdag: 09-12.
Torsdag: 09-15.
Fredag: 09-12.

Ta kontakt på e-post eller telefon dersom du trenger hjelp utenom de betjente åpningstidene. Vi er tilgjengelige i hele arbeidstiden på e-post eller på telefon.

Husk at ansatte har tilgang til biblioteket i hele museets åpningstid 6.15-22.00. Du kan låne bøker på utlånsautomaten vår.

På grunn av byggearbeider på huset kan det komme endringer i perioden. Dette vil det i så fall bli opplyst om.

Biblioteket er åpent for alle som er interessert i våre fagfelt. Velkommen!
Nye bøker i biblioteket

Nye bøker i biblioteket

Her finner du et utvalg av de nyeste bøkene i biblioteket.

Nyheter fra biblioteket på Arkeologisk museum

Nytt bibliotekutvalg

Bibliotekutvalget på Arkeologisk Museum har fått nye medlemmer. Ta gjerne kontakt med en av dem om du har spørsmål, fors...

Biblioteket har signert ny avtale med forlaget Taylor & Francis

Etter lange forhandlingar er ein ny nasjonal avtale med Taylor & Francis no på plass, og UiS har underteikna avtalen.

Korleis finne eldre artiklar i "Frá haug ok heiðni"

Nasjonalbiblioteket registrerte tidlegare artiklar i populærvitskaplege tidsskrift i databasen Norart. Denne tenesta er ...

Publiseringsindikatorens framtid uklar

Hatlan-utvalget la i mars fram en rapport som foreslo å kutte kraftig i tellekantene. Rapporten om "Finansiering av univ...

Biblioteket har inngått avtale med Cambridge University Press

Avtalen gir tilgang til tidsskrifter fra forlaget, samt muligheten for at UiS-forskere kan publisere åpent tilgjengelig ...

Få tilgang til Oxford Handbooks Online: Archaeology

Biblioteket abonnerer på Oxford Handbooks Online: Archaeology. Du får tilgang via Oria.

Velkommen til et lyst og moderne bibliotek.
Biblioteket tilbyr veiledning og hjelp.

Søk i Oria

Søktefelt Oria

Oria er en felles database for fag- og forskningsbibliotek i Norge. Søk i UiS sin samling eller i alle norske fagbibliotek.

I Oria finner du bøker og annet trykt materiale, e-bøker, artikler, tidsskrift og aktuelle baser innen arkeologi og konservering.

Søk og finn – hvor skal jeg søke?

Vi anbefaler at du starter med å søke i vår bibliotekbase, Oria. For å få oversikt over hva som finnes av forskning innen et spesifikt område, må du i tillegg søke i internasjonale databaser.

  • I Oria kan du søke etter forfatter, tittel og emneord. Du vil få treff både på engelske og norske søkeord. Bruk søketeknikker for å finne det du leter etter i Oria. Sjekk ut vår søkeveiledning i Oria (pdf) for nyttige søketeknikker som også kan brukes andre databaser.
  • Søk og skriv er en nettressurs for studenter og forskere, med gode tips om blant annet søketeknikk. 
  • PhD on track er et nyttig nettsted for stipendiater og andre forskere, med egen bolk om søking.
  • Synonymer og gode søkeord på engelsk, norsk og andre språk, kan du finne i Ordnett.

Oria er en felles database for fag- og forskningsbibliotek i Norge. Søk i UiS sin samling eller i alle norske fagbibliotek.
I Oria finner du bøker og annet trykt materiale, e-bøker, artikler, tidsskrift og aktuelle baser innen Arkeologi og konservering.

Tidligere ble artikler i populærvitenskapelige tidsskrift registrert i databasen Norart (Norske og nordiske tidsskriftartikler). Denne tjenesten er nå avsluttet, men innholdet er fremdeles tilgjengelig for søk i Oria og som en del av Nasjonalbibliografien.

Når du søker må du:

Passe på at det står Artikler (Norart) oppe til venstre på siden.

Endre til avansert søk ved å klikke på feltet til høyre for søkefeltet.


Bruk søkefilter for å endre på søkefeltene – klikk på pilene og velg det som passer. Du kan f.eks. endre til søk på Tidsskrift-tittel i første søkefelt, for å søke i et bestemt tidsskrift, og endre til Navn eller Emne i felt nummer to.

Søket over skal gi treff på Sveinung Bang-Andersen sine artiklar i Frá haug ok heiðni

Søket under bør gi treff på artikler om Avaldsnes. Det fins flere måter å utføre tilsvarende søk på – dette er kun ment som et eksempel.

Trenger du hjelp med dette kan du selvsagt ta kontakt med bibliotekarene, så hjelper vi deg!

I Oria finner du oversikt over databaser som er relevant innen arkeologi og konservering.

Du kan også finne mye nyttig om våre fagfelt ved å søke i tverrfaglige databaser som:

Nordiske bibliotekbaser:

Vitenskaplige fulltekstarkiv:

  • UiS Brage: Åpent arkiv hvor du finner faglig og vitenskapelig arbeid utgitt fra ansatte ved UiS. Her finner du doktoravhandlinger, vitenskapelige artikler, oppdragsrapporter med mer.
  • Nora: Søketjeneste som gir tilgang til forskningsresultater, tidsskrifter og publikasjoner tilknyttet høyere utdanning i Norge.

De fleste utgivelser fra museets publiseringsvirksomhet kan lånes på biblioteket.

AmS-Varia og AmS-Skrifter blir lagt ut som åpne publikasjoner på UiS' egen publiseringsplattform journals.uis.no.

Oppdragsrapporter og vitenskapelige artikler er delvis tilgjengelig elektronisk i UiS Brage.

Her finner du en oversikt over museets publikasjonsserier.

  • DigitaltMuseum Gjenstand: Inneholder informasjon om og fotografier av gjenstander på Arkeologisk museum, og mange andre norske museer.
  • DigitaltMuseum Foto: Inneholder bl.a. fotosamlingen til Arkeologisk museum, med fotografier av kulturminner og utgravninger i Rogaland.
  • Kulturminnesøk: Det er registrert over 150 000 kulturminner i Kulturminnesøk. Fredete bygninger, fredete kulturmiljøer, verdensarvsteder, kirker, arkeologiske kulturminner og kulturminner under vann. Du finner alt fra kokegroper og gravhauger, til kiosker og bensinstasjoner! Utforsk rundt hjemstedet ditt, eller dra på kulturminnejakt et helt annet sted.
  • Unimusportalen: Inneholder informasjon om universitetsmuseenes samlinger innen arkeologi m.m. Portalen er for tiden under utvikling. Samlingene på Arkeologisk museum finnes også i DigitaltMuseum, se DigitaltMuseum Gjenstand og DigitaltMuseum Foto.

I Oria kan du søke etter trykte og elektroniske tidsskrifter både på tittel og med ISSN. Du finner også artikler ved å søke direkte på artikkel-tittel. Se søkeveiledning til Oria (pdf) for mer informasjon om hvordan du avgrenser treff. Bruk tilgang hjemmefra for å få tilgang til elektroniske ressurser overalt.

Med Browzine får du oversikt over tidsskriftene du trenger, og du kan lage en egen bokhylle med tidsskriftene du ønsker å lese og følge med på.

Vi har tilgang til en rekke e-bøker. Du kan søke etter e-bøker i Oria. Merk at du hos noen e-bok leverandører må du opprette en personlig konto for å laste ned bøker. Dette gjelder for Ebook Central og EBSCO.

E-bøker kan leses direkte på skjerm. På noen e-bøker er det begrensinger på hvor mye du kan laste ned og skrive ut. Dersom du ønsker å laste ned en e-bok trenger du Adobe Digital Edition. Dette programmet er installert på alle UiS-PCer. Enkelte e-bøker kan lastes uten begrensninger.

E-bøker som er fritt tilgjengelig:

  • Nasjonalbibliotekets Nettbibliotek: Bøker utgitt før 2000 ligger åpent tilgjengelig for norske IP-adresser. Du kan få tilgang under bestemte vilkår til pliktavleverte bøker som skal brukes til forsknings- og dokumentasjonsformål.
    Ansatte ved UiS får tilgang til disse ved å logge inn med Feide.
    Studenter kan søke om tilgang i 8 timer om gangen. Les mer og søk om tilgang.
  • Heimskringla: Nordiske kildetekster. Eddadiktning, sagalitteratur, skaldekvad og lignende
  • Directory of Open Access books: Her finner du mer enn 16 000 gratis fagfellevurderte akademiske bøker.
  • Open Monograph Press (OMP): Åpent tilgjengelige fagbøker, skriftserier og rapporter utgitt ved UiS.
  • ETHoS: Mer enn 500 000 britiske doktoravhandlinger tilgjengelig online.
  • Open Access Theses and Dissertations: Nesten fem millioner akademiske avhandlinger fra hele verden fritt tilgjengelig i fulltekst.
  • Project Runeberg: Åpen, gratis database med eldre nordiske bøker. Project Runeberg er lagd med frivillig innsats med mål om å gjøre klassisk Skandinavisk litteratur åpent tilgjengelig.
  • Project Gutenberg: Gratis elektroniske bøker der vernetiden har gått ut.

Du finner Stavanger Aftenblad i tidsskriftkroken på biblioteket. Bruk pausen til å følge med på hva som skjer i byen vår!

I tillegg har vi digital tilgang til flere norske aviser. Via Oria får du tilgang til mediearkivet Atekst (Retriever) og Nasjonalbibliotekets nettbibliotek som kan brukes til å få tilgang til norske aviser og artikler i fulltekst. Gå til Aviser i Oria.

Forskningshjelp

Ta kontakt med oss dersom du trenger hjelp med forsknings- og publiseringsprosessen.

Vi kan hjelpe deg med søk etter og få tilgang til relevant faglitteratur. Vi hjelper også med referansehåndtering og Marit Lillegraven gir brukerstøtte i EndNote.

Dersom du trenger hjelp til registrering av forsknings og formidling i Cristin kan du ta kontakt med Svanlaug Takle, som er kontaktperson for Cristin på Arkeologisk Museum, eller med bibliotekets Cristin-team.

Kurs fra biblioteket

Universitetsbiblioteket på campus Ullandhaug tilbyr åpne kurs som hjelper deg med oppgaveskriving og referansehåndtering.

Låneregler

Sjekk ut våre låneregler for en oversikt om alt du trenger å vite om lån og bestillinger, fornying og retur av bøker, samt purringer og erstatningskrav ved biblioteket.

Lån en bibliotekar

Skal du i gang med et nytt forskningsprosjekt og lurer på hvor du skal starte å søke? Vi kan søking og gjenfinning av litteratur. Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne!

Tilgang hjemmefra

Flere av våre tidsskrifter, databaser og e-bøker krever UiS-tilgang. Logg på med tilgang hjemmefra for å få tilgang til våre e-ressurser når du ikke er på campus.

Innkjøpsforslag

Er det noe som mangler i bibliotekets samling? Har du forslag til et abonnement vi burde ha? Send oss dine forslag, så vurderer vi innkjøp.

Hovedbibliotekar
51832611
Divisjon for forskning
Universitetsbiblioteket i Stavanger
Spesialbibliotekar
51831131
Divisjon for forskning
Universitetsbiblioteket i Stavanger
Studentassistent
51832104
Divisjon for forskning
Universitetsbiblioteket i Stavanger
Besøk og kontakt

Peder Klowsgate 30A
Tlf: 51 83 26 10
E-post: ub-ark@uis.no

Postadresse:
Universitetsbiblioteket i Stavanger
Arkeologisk museum
Postboks 8600 Forus
4036 Stavanger.

Bibliotekutvalget

Bibliotekutvalget på AM består av fem ansatte som til sammen representerer faggruppene på museet. Kontaktbibliotekar leder utvalget.

Medlemmer: Astrid Johanne Nyland og Håkon Reiersen (arkeologi), Dawn Mooney (naturvitenskap), Lise Chantrier Aasen (konservering) og Ellen Tjørnhom Bøe (museumspedagogikk, museologi o.l.).

Bibliotekutvalget fungerer som et bindeledd mellom Arkeologisk museum og Universitetsbiblioteket. Utvalget bistår bibliotekpersonalet i valg av litteratur, gjennomgang av abonnement, vurdering av databaser m.m. Utvalget møtes ca to ganger pr semester.